Rondgang door Nederland over samenwerking tussen zorgverleners

Array

coordnatie samenwerking pijlenEr komen signalen uit het zorgveld dat er mededingingsregels zijn die goede samenwerking tussen zorgverleners belemmeren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat daarom samen met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een rondgang door Nederland maken. Hierbij wordt aan zorgverleners en instellingen uitleg gegeven over het beleid en regels rondom samenwerking en mededinging. Daarnaast zullen ervaren problemen geinventariseerd en waar mogelijk opgelost worden. Dit heeft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Samenwerking in het belang van de patient
Samenwerking tussen zorgaanbieders is belangrijk voor de patient. Denk hierbij aan ketenzorg die wordt verleend door verschillende zorgverleners of het mogelijk maken van 24-uurs zorg. Zo zijn er tal van samenwerkingsverbanden in de zorg mogelijk. Het moet wel zo zijn dat deze samenwerking alleen gebruikt wordt om de zorg voor de patient daadwerkelijk te verbeteren. Afspraken tussen zorgverleners omtrent de prijs van een behandeling of het onderling verdelen van patienten, zonder dat de patient daar beter van wordt, zijn niet toegestaan.

Regiomaatschappen
Een vorm van samenwerking die in de medisch-specialistische zorg snel groeit is, is het samengaan van maatschappen van medisch specialisten. De zogenoemde regiomaatschappen. Uit onderzoek van de NZa blijkt dat het aantal regiomaatschappen de laatste jaren is toegenomen. Deze maatschappen worden zo groot dat ze in een regio grote macht krijgen die niet per definitie in het voordeel van de patient is. Daarom kondigt minister Schippers regelgeving aan die regiomaatschappen verplicht zich voor hun vorming aan te melden bij de NZa. Daarnaast worden regiomaatschappen in de wet onder de noemer `zorgaanbieder’ gebracht. Hierdoor wordt de mogelijkheid om toezicht te houden op regiomaatschappen vergroot.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen