Reactie Reumazorg ZWN op brief Lievensberg

Array
 Het Lievensberg en het Franciscus ziekenhuis hebben op 27-12-2013 een reactie op de brief van de reumatologen, op haar website gepubliceerd. Het betreft de brief van maandag 23 december die door de reumatologen van het Zorg Behandel Centrum Reumazorg Zuid West Nederland aan al haar patiënten, die bij de CZ verzekerd zijn, is gestuurd. Helaas hebben wij moeten constateren dat de beantwoording van de vragen door de beide ziekenhuizen bestaat uit suggestieve opmerkingen en halve waarheden. Wij geven u de juiste antwoorden.

Waarom is de brief aan onze patiënten verstuurd?
Het brede ziekenhuis dat alles doet, van de behandeling van kanker tot het knippen van amandelen, met een intensive care en een spoedeisende hulp, is niet meer van deze tijd. ING en de Rabobank stellen beide dat ziekenhuizen keuzes moeten maken. brief-schrijvenAls financiers van de ziekenhuizen spelen de banken een belangrijke rol in de zorg. De toekomst is er één waarin basisziekenhuizen om de hoek simpele zorg leveren en gespecialiseerde ziekenhuizen verder weg de complexere behandelingen doen. De zorg gaat dus enorm veranderen. Deze veranderingen vinden plaats in twee stappen. Stap 1 is op 1 januari 2015 en stap 2 volgt 1 januari 2018.

 

Stap 1: Vanaf 2015 zullen prijs- en kwaliteitsonderhandelingen van de zorgverzekeraar alleen nog maar plaatsvinden met ziekenhuizen, die vervolgens intern verantwoordelijk zijn voor het betalen van de medisch specialisten.

 

Stap 2: Vanaf januari 2018 krijgen de ziekenhuizen van de overheid geen aparte vergoeding meer voor huisvesting. Deze kosten moeten door de zorgverzekeraar, dus u als patiënt, vergoed worden. U gaat hierdoor meer premie betalen.

 

Bovenstaande veranderingen hebben tot gevolg dat de medisch specialisten geen enkele zeggenschap meer hebben over de totale kwaliteit die het ziekenhuis levert. Ook kunnen zij nauwelijks invloed uitoefenen op investeringen die door de ziekenhuizen gedaan worden.

 

U zult hiervan de gevolgen aan den lijve hebben kunnen ondervinden als u de laatste twee maanden een bezoek aan een van de twee ziekenhuizen heeft gebracht. Het nieuwe ziekenhuis informatie systeem (ZIS) heeft geleid tot een grote productieverlaging, oplopende wachttijden en grote medische risico’s voor u als patiënt. De enorme kosten van het nieuwe systeem, hebben we hier nog buiten beschouwing gelaten.

 

Wat is de rol van het ziekenhuis?

 

De raden van bestuur zijn verantwoordelijk voor kwaliteit en efficiëntie. Recente voorbeelden, faillissement van het Ruwaart van Putten en het Langeland ziekenhuis, hebben laten zien waartoe dit kan lijden. Vele ziekenhuizen fuseren, werken samen of verleggen de koers om maar niet in de rode cijfers te komen. Ziekenhuizen vechten om de patiënt, maar veranderen niet. Er zijn op dit moment een tiental ziekenhuizen technisch failliet. KPMG heeft de verwachting dat het aantal ziekenhuizen van ca. 140 met de helft zal afnemen.

Wat is de rol van de zorgverzekeraar?

De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor de inkoop van voldoende kwalitatieve hoogwaardige zorg. Als de zorgverzekeraar vindt dat de kwaliteit van het ziekenhuis onvoldoende is, zal zij geen zorg inkopen bij dit ziekenhuis of zorgaanbieder. Met een naturapolis bent u dan verplicht, tenzij u zelf de rekening voor 25-50% wilt betalen, naar een ziekenhuis te gaan waar de verzekeraar wel een contract mee heeft afgesloten. Het weigeren van een zorgcontract met een ziekenhuis of zorgaanbieder, kan zelfs leiden tot een faillissement van de betreffende zorginstelling. Er ligt dus een enorme macht bij de zorgverzekeraar.

 

De medisch specialist is hiermee overgeleverd aan de willekeur van de zorgverzekeraar en het functioneren van de Raden van Bestuur en al haar dure managers. De patiënt is in dit spel niet meer leidend maar een middel van overleven geworden.

 

Waarom hebben de reumatologen gekozen voor een Zelfstandig Behandel Centrum?

 

Wij als reumatologen willen niet meer afhankelijk zijn van (slechte) bestuurders en dure managers die voor zich zelf gaan en niet meer voor u als patiënt. Wij willen de zorgverzekeraar helpen te sturen op kosten, kwaliteit en efficiëntie. Een kleine organisatie kan nu eenmaal veel beter en sneller werken dan de grote complexe en dure ziekenhuizen. Hiervoor hebben wij de keus gemaakt het Zorg Behandel Centrum Reumazorg Zuid West Nederland op te richten.

 

Voor u als patiënt brengt dit grote voordelen met zich mee. Wij als reumatologen kunnen nu zelf beslissen over onze kwaliteit en bejegening van onze patiënten. Wij zijn niet meer afhankelijk van de beslissingen van dure managers over aanschaf van bijvoorbeeld medische hulmiddelen en verbetering van zorgprocessen. Wij stellen u als patiënt weer centraal.

 

Velen van u kennen ons al jaren en hebben een zeer sterke vertrouwensband met ons opgebouwd. De suggestie van het ziekenhuis dat wij als reumatoloog uit winstbejag deze stap hebben gezet, wijzen wij nadrukkelijk van de hand. Met de oprichting van ons Zorg Behandel Centrum Reumazorg ZWN, investeren wij niet alleen in het welzijn van onze patiënten maar dragen wij als reumatologen financieel bij.

 

De zorgverzekeraar vergoed volgens een strak omlijnd vergoedingensysteem, namelijk de “DOT”. De specialist krijgt een van te voren afgesproken vergoeding voor iedere medische handeling die hij verricht. Hierop kunnen geen uitzonderingen gemaakt worden.

 

Op de website van de beide ziekenhuizen wordt gesuggereerd dat de reumatologen een privékliniek hebben opgericht. Deze uitspraak is een pertinente onwaarheid en geeft aan hoe de beide ziekenhuizen met de waarheid omgaan.

 

De reumatologen hebben geen privékliniek opgericht maar een door de overheid erkent Zorg Behandel Centrum (ZBC) Reumazorg Zuid-West Nederland.

 

Een ZBC en privékliniek verschillen op de volgende punten van elkaar:

 

Een ZBC is gebaseerd op de samenwerking tussen 2 of meer medisch specialisten. Er kunnen ook basisartsen werkzaam zijn. In een privékliniek hoeven geen medisch specialisten werkzaam te zijn. Er kunnen ook alleen basisartsen, verpleegkundigen of bijvoorbeeld fysiotherapeuten werken.

 

In een ZBC worden behandelingen wel vergoed vanuit de zorgverzekering. Behandelingen in een privékliniek worden nooit vergoed vanuit de zorgverzekering.

 

Een ZBC moet bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) een toelating vragen volgens de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) om zorg te mogen leveren. Privéklinieken hebben geen registratieplicht.

 

Voor het ZBC Reumatologie is een WTZi vergunning aangevraagd en op 31 december 2011 verstrekt. Zolang zijn de ziekenhuizen al op de hoogte van onze plannen en hebben hierover mee gepraat.

 

Opgemerkt dient te worden dat het Lievensberg ziekenhuis al in twee ZBC’s voor 51 % of meer deelneemt. Het betreft het specialisme Dermatologie en Bariatrie.

 

We hebben het Lievensberg- en Franciscus ziekenhuis meerdere malen aangeboden vanuit het ziekenhuis onze werkzaamheden te blijven uitvoeren. Dit is voor u als patiënt en voor het ziekenhuis beter. Wij nemen namelijk diverse diensten bij ze af en betalen in ruil hiervoor kosten en huur voor de ruimten waarin we onze werkzaamheden verrichten. De Raad van Bestuur heeft dit aanbod afgewezen op basis van persoonlijke belangen en niet gehandeld in het belang van onze patiënten.

 

Op onze website kunt u de gevolgen van de keus van de Raad van bestuur van het Lievensberg lezen.

 

De reden dat de Raden van Bestuur in beide ziekenhuizen niet met de Reumatologen wil samenwerken, is van financiële aard. De reumatologen moeten 51% van de aandelen afstaan aan het ziekenhuis. Alleen onder die voorwaarden mogen zij vanuit het ziekenhuis haar werkzaamheden blijven uitvoeren.

 

Bovenstaande moet u vergelijken met een fietsenmaker die in een winkelcentrum fietsen verkoopt en de eigenaar van het winkelcentrum 51% van de zaak wil hebben, alleen omdat de fietsenmaker ruimte huurt!!

 

De houding van de Raden van Bestuur heeft zowel gevolgen voor de inkomsten van het ziekenhuis als de medewerkers bij de reumatologen. De kans dat zij hun baan verliezen is groot. Gelukkig treffen we deze houding niet aan bij de Raden van Bestuur bij het Admiraal de Ruijter ziekenhuis en Ziekenhuis ZorgSaam in Zeeland. Met het ADRZ wordt op korte termijn een samenwerkingsovereenkomst gesloten en met het ziekenhuis ZorgSaam zijn we hierover in gesprek.

 

Tot slot nog even een samenvatting:

 

Door de Reumatologen is geen privékliniek maar een Zorg Behandel Centrum opgericht;

 

De reumatologen willen hiermee de patiënt weer centraal stellen en kunnen met de oprichting van het ZBC, de reumatologische zorg naar de toekomst borgen en nieuwe reumatologen aantrekken.

 

Het Lievensberg- en Franciscusziekenhuis waren op de hoogte van de brief. CZ had ze hierover geïnformeerd.

 

De ziekenhuizen geven aan dat zij in 2014 reumazorg willen leveren. Vanaf 1 juli 2014 zijn de reumatologen, gedwongen door de ziekenhuizen, naar een locatie in Roosendaal te verhuizen. Er zijn geen vervangende reumatologen in het ziekenhuis. Er kan niet worden voldaan aan de vraag naar reumatologische zorg ongeacht het contract wat met de beide ziekenhuizen door CZ is afgesloten.

 

Zowel CZ als de beide ziekenhuizen zijn hiervan op de hoogte.

 

Het omzetten van uw naturapolis naar een restitutie polis brengt minimale kosten met zich mee en geeft u alle vrijheid van arts keuze. Met een restitutiepolis heeft u de keuze uw eigen behandelend reumatoloog te houden, onafhankelijk van wel of geen contractering door de zorgverzekeraar.

 

U hoeft uw zorgkosten niet voor te schieten. Door middel van een machtiging worden uw kosten direct bij CZ gedeclareerd.

 

De raden van bestuur hebben het eigen financiële belang laten prevaleren boven het patiënten belang.

 

Met pijn in ons hart hebben we moeten kiezen u als patiënt te betrekken in dit gevecht tegen de macht en ambtelijke en bureaucratische molens van de ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

 

Iedereen kent het Bijbelse verhaal over David en Goliath. Dat de kleine Israëliet David er in slaagde de tot dan toe onoverwinnelijke Filistijnse reus Goliath te doden door een steentje tegen diens hoofd te slingeren, stemt vele mensen onder tal van omstandigheden zelfs nu nog hoopvol.

 

Maar in de huidige tijd verloopt een dergelijke strijd jammer genoeg nooit zo en wordt de kleine altijd door de grote vermorzeld. Wij hebben echter al duizend steentjes gegooid en zien nu ineens beweging. De reus wankelt. (1)

 

Met dit initiatief hopen wij dat u zich bij ons aansluit en “nee” zegt tegen deze zaken die ons allen raken. Uw steun is onontbeerlijk voor het brengen van verandering in het huidige zorglandschap. Wij voeren het gevecht voor u. Hiervoor hebben wij alleen uw onontbeerlijke steun nodig.

 

  1. wij beseffen dat er meerdere interpretaties zijn van dit Bijbelse verhaal

Bron: Reumazorg ZWN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen