Genotype niet van belang bij dosering antistolling

Array

vitamine KHet bepalen van de startdosis vitamine K-antagonisten op basis van een genetische test leidt op korte termijn niet tot een stabielere antistolling dan bij starten met deze middelen op basis van alleen klinische parameters. Dat suggereren 3 trials in NEJM.

Observationele studies identificeerden twee genen, CYP2C9 en VKORC1, die de werkzaamheid van vitamine K-antagonisten beïnvloeden. Polymorfismen in deze twee genen zouden samen een derde van de variatie in de benodigde dosering verklaren, maar stevig bewijs voor genotypering bij antistollingstherapie ontbrak nog.

De drie studies in NEJM verschillen qua opzet – duur, type medicijn, blindering, patiënten en doseringsmethode – maar zijn wel grote, multicentrische, gerandomiseerde trials met dezelfde primaire uitkomstmaat: het percentage van de tijd dat de INR binnen de therapeutische range was.

Stephen Kimmel (University of Pennsylvania) et al. meldden geen verschil in de primaire uitkomstmaat tussen de studiegroep (startdosis warfarine op basis van klinische en genetische gegevens; 45,2%) en de controlegroep (startdosis op basis van klinische data; 45,4%) in de eerste 4 weken (2013;369:2283-93). Talitha Verhoef (Universiteit Utrecht) et al. zagen in de 12 weken na de start met acenocoumarol of fenprocoumon dezelfde resultaten met een genetisch-klinisch-algoritme als met alleen een klinisch doseringsalgoritme (respectievelijk 61,6 en 60,2%) (2013;369:2304-12). Munir Pirmohamed (University of Liverpool) et al. vergeleken dosering op basis van genotype (warfarine) met standaarddoseringen. Na 12 weken waren de INR-resultaten respectievelijk 67,4 en 60,3%, een bescheiden voordeel voor de genetische dosisbepaling (2013;369:2294-2303).

‘Deze trials geven aan dat farmacogenetisch testen niet of in het beste geval marginaal nuttig is bij het bepalen van de startdosis vitamine K-antagonisten’, aldus Harvard-hematoloog Bruce Furie (NEJM. 2013;369:2345-6). Volgens hem is het beter als artsen en onderzoekers zich richten op het verbeteren van de huidige INR-infrastructuur, de communicatie tussen lab, arts en patiënt, en de therapietrouw.

Bron: NTvG/Lucas Mevius

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen