Profvoetbalartsen hebben allemaal een eigen routine

Array

voetbal-wk-2010-zuid-afrika-NederlandDe medische keuringen waaraan spelers uit het Nederlandse betaald voetbal worden onderworpen verschillen sterk van club tot club. Sportartsen lijken geen standaardprotocollen te gebruiken, concluderen arbeidsgeneeskundig onderzoekers van het AMC na een rondje langs de velden (Occup Med. 2013; epub 21 november).

Aan de medische staf van alle eredivisie- en eerstedivisieclubs stuurden Gouttebarge en Sluiter een elektronische vragenlijst over de gebruikelijke medische screeningsmethoden voor hun spelers. Uiteindelijk stuurde de medische staf van 26 van de 36 clubs een reactie, maar waren van slechts 15 clubs de gegevens volledig genoeg om ze te analyseren.

Al die clubs onderzochten van hun voetballers in ieder geval 1 tot 2 keer per jaar de cardiovasculaire toestand. Ook stelden ze zo’n test voorafgaand aan het tekenen van het arbeidscontract verplicht. Bij 13 van de 15 was ook een longtest onderdeel van het vaste repertoire.

Voor andere tests bleek het beeld sterk heterogeen. Sommige sportartsen meldden regelmatig het BMI te meten, anderen onderwierpen hun spelers ook aan neurologische en psychologische tests of screenden hen op infectieziekten en zelfs tandheelkundige problemen. Ongeveer de helft onderzocht jaarlijks het gezichtsvermogen.

Volgens de AMC-onderzoekers zou het mooi zijn als er nationale minimumeisen zouden komen waaraan de medische keuringen moeten voldoen. Omdat spelers vaak niet op de hoogte leken van hun rechten en plichten rond wat als medische bedrijfskeuringen zou kunnen worden gezien, pleiten ze er ook voor hen hierover meer duidelijkheid te verschaffen.

Door hun afhankelijke positie lijkt de vraag gerechtvaardigd of de betrokken topclubartsen aan zo’n systeem met keuringsnormen zullen meewerken. Als de medici in de wielrennerij representatief zijn voor die in andere sportieve disciplines zal het invoeren van gehomogeniseerde keuringen in het profvoetbal nog wel even duren.

Bron: NTvG/Lucas Maillette de Buy Wenniger

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen