Strooilicht ook belangrijk voor de kwaliteit van het gezichtsvermogen

Array

oog bullseye roos doelNiet alleen de gezichtscherpte, maar ook strooilicht is van invloed op het zien. Veelal kijken oogartsen vooral naar de scherpte, maar uit het onderzoek van Van der Meulen blijkt dat lichtverstrooiing in het oog een even belangrijke beperkende factor is. Verstrooiing van het licht kan leiden tot wazig zien, problemen bij gezichtsherkenning en verblinding bij autorijden in het donker.

Patie?nten met hoornvliesaandoeningen en een aanzienlijk deel van de patie?nten met staar hadden last van verhoogd strooilicht terwijl de gezichtsscherpte nog goed was. Van der Meulen adviseert bij het beoordelen of staarpatie?nten moeten worden geopereerd ook rekening te houden met lichtverstrooiing. Op grond daarvan kan worden vastgesteld of een oogoperatie wenselijk en/of noodzakelijk is, en de verbetering van het zicht na de ingreep beter worden gevolgd.

Promotie Ivanka van der Meulen : ‘Straylight in anterior segment disorders of the eye’’
Bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen