Kunstenaars leven langer

Array

Nederlandse kunstenaars leefden vroeger net zo lang als de elite van hun tijd, terwijl ze zelf tot de middenklasse behoorden. Kunst en creatieve uitingen kunnen gezondheid bevorderen door het verlagen van stress, bloeddruk en het remmen van ontstekingen. Aangezien deze mechanismen ook een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces onderzochten Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut of mensen die een creatief beroep hebben ook langer leven. Zij vergeleken de levensverwachting van meer dan 12.000 componisten, schrijvers, dichters, schilders en beeldhouwers geboren tussen 1700 en 1900 in de Lage Landen (huidige Nederland en België) met de elite uit die tijd.Tania KrossRond 1850 ligt een omslagpunt. Kunstenaars geboren voor 1850 hadden op 50-jarige leeftijd dezelfde levensverwachting als de elite uit die tijd. Alleen schilders hadden een lagere levensverwachting dan de elite, mogelijk omdat zij in aanraking kwamen met toxische verfstoffen. Na 1850 leefden muzikanten, schrijvers en dichters 2 jaar korter dan de elite, terwijl dan juist de schilders even lang als de elite leefden.

Fereshta Mirzada, Anouk S Schimberg, Frouke M Engelaer, Govert E Bijwaard,David van Bodegom, Rudi GJ Westendorp en Frans WA van Poppel

Arts and ageing; life expectancy of historical artists in the Low Countries. PLOS ONE januari 201: 

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0082721

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen