Nederlanders onbewust van rol erfelijkheid bij darmkanker

Array

Maag Lever Darm Stichting biedt gratis online publiekscolleges aan
Dagelijks krijgen 35 mensen de diagnose darmkanker te horen. 5.000 mensen overlijden jaarlijks aan deze ernstige ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld. Uit TNS-Nipo onderzoek[1] is gebleken dat slechts 11% van de Nederlandse bevolking zich bewust is dat erfelijkheid een mogelijke oorzaak van darmkanker kan zijn. Hoe meer kennis Nederlanders hebben over darmkanker, hoe eerder diagnose mogelijk is en daarmee een verhoogde kans op genezing. Want tijdige diagnose redt levens. Daarom lanceert de Maag Lever Darm Stichting de MLDS Academie: gratis online publiekscolleges.
MDLSMLDS Academie
De MLDS Academie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Elke week vertelt een expert over darmkanker op www.mldsacademie.nl met als doel kennis over darmkanker vergroten. Want meer kennis over darmkanker, zorgt voor vroegtijdige diagnose. Als iemand op jonge leeftijd darmkanker krijgt, kan er sprake zijn van erfelijkheid. Bij 5 tot 10% van de darmkankerpatiënten speelt dit een rol. Erfelijkheid is één van de thema’s van de publiekscolleges. Vanaf donderdag 9 januari is het college ‘Op zoek naar zebra’s’ door professor Nicoline Hoogerbrugge van UMC St. Radboud Nijmegen te bekijken op www.mldsacademie.nl. In dit college legt professor Hoogerbrugge uit wat erfelijkheid bij darmkanker betekent.

Vragen?
Heeft u vragen naar aanleiding van het college?  Deze kunnen gesteld worden tijdens het Twitterspreekuur op woensdag 15 januari van 17.00 uur tot 18.00 uur op www.twitter.com/mlds. De tweets worden beantwoord door de gezondheidsvoorlichter van de MLDS en professor Hoogerbrugge.  Iedereen die een vraag heeft buiten het online spreekuur kan zijn/haar vraag stellen op www.mldsacademie.nl.

[1] Onderzoek TNS Nipo – 2013

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen