Sint Franciscus Gasthuis Rotterdam krijgt netvliescamera voor te vroeg geboren baby’s

0
1044

Tijdige diagnose voorkomt blindheid bij couveusebaby’s
Het topklinische Sint Franciscus Gasthuis ontvangt op donderdag 16 januari 2014 een RetCam netvliescamera van het Oogfonds, in het kader van New Born Eyes. Dit project is gericht op het voorkomen van blindheid bij kinderen door Prematuren Retinophatie, kortweg ROP. Deze oogafwijking is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij kinderen in Nederland. Tijdige diagnose en behandeling voorkomt blindheid in 90% van de gevallen. Met de netvliescamera kan deze oogafwijking worden opgespoord.

Het Oogfonds wil meer netvliescamera’s in Nederland, zodat tijdige screening van te vroeg geboren baby’s op meer plekken kan plaatsvinden. mother holdind hand of a premature baby in incubatorMeer camera’s voorkomt gesleep met kwetsbare couveusekinderen. Vervoer van premature baby’s is belastend voor de long- en hartfunctie, zeker als het kindje niet in optimale conditie is. Met de RetCam kan de specialist via digitale foto’s zonder transport van het kind advies vragen aan een collega uit een gespecialiseerd centrum.

Bij zeer vroeg geboren baby’s kunnen de bloedvaten van het netvlies ongecontroleerd gaan woekeren, waardoor bloedingen ontstaan. Hierdoor kan het netvlies loslaten met blindheid of slechtziendheid als gevolg. Jaarlijks worden tweeduizend baby’s onderzocht, die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken of met een geboortegewicht minder dan 1.500 gram. Voor tweehonderd baby’s is behandeling noodzakelijk.

Het Sint Franciscus Gasthuis ontvangt de netvliescamera, dankzij een bijdrage van Fonds NutsOhra, Stichting Talent, CJ Vaillantfonds en Stichting Blindenhulp, waarmee het Oogfonds wederom twee RetCams heeft kunnen aanschaffen. Binnen het ziekenhuis is oogarts drs. R.L.J. van Ruyven initiator. Hij heeft dit mede mogelijk gemaakt in samenwerking met het Franciscus Vriendenfonds, de vriendenstichting van het Sint Franciscus Gasthuis.

De andere camera wordt op maandag 13 januari uitgereikt aan het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Al eerder heeft het Oogfonds binnen dit project RetCams kunnen geven aan Medisch Centrum Alkmaar en het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht. Ga voor meer informatie over het New Born Eyes project naar www.oogfonds.nl.

Bron: SFG