‘Ik doe mee omdat het een prestatie is! Doorbijten en afzien hoort daarbij’

zorgmarathon-200x183Young Voice Tom laat zien dat je ook met diabetes een marathon kunt uitlopen.
Vaak wordt gedacht dat het voor mensen met diabetes onmogelijk is om fanatiek te sporten. Dat dit niet waar is, wordt bewezen door verschillende (ex-)topsporters, het professionele wielrenteam ‘Team Novo Nordisk’ en niet in de laatste plaats door Young Voice Tom. Tom laat zien dat je – met een portie doorzettingsvermogen en een goede begeleiding – met diabetes een marathon kunt uitlopen en je glucosewaarde onder controle kunt houden.

In het nieuwe jaar nemen veel mensen zich voor om meer te gaan bewegen en minder te eten. Voor Tom was dit begin vorig jaar niet anders. Hij besloot een marathon te gaan lopen en koos voor Venetië. Tom heeft diabetes type 1 en wilde aan zichzelf bewijzen dat zijn ziekte geen beperking voor een sportieve uitdaging is. “Het is zeker niet altijd gemakkelijk om een marathon te lopen als je diabetes hebt. Het vergt veel training en je hebt veel discipline nodig”, aldus Tom. Ter voorbereiding op de marathon moest Tom zijn eet-, insuline- en leefpatronen aanpassen. Hij vond dat niet meer dan logisch en had het er graag voor over.

Tom maakte een video over de sportieve uitdaging die hij zichzelf tot doel had gesteld. In dit nieuwe filmpje laat hij zien hoe hij zich voorbereid heeft op de marathon en filmt zichzelf tijdens de wedstrijd. Met de tips van Tom uit deze video en de nodige (medische) begeleiding hoopt Tom andere mensen met diabetes te inspireren, zelf ook te gaan trainen voor een hardloopwedstrijd of zelfs een marathon. ‘Maar,’ zo zegt Tom, ‘het belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Het moet gewoon leuk blijven!’

Het diabetesjongerenpanel Young Voices geeft jongeren een stem om de wereld te vertellen hoe hun leven met diabetes eruit ziet. De panelleden richten zich op hun directe omgeving, maar zeker ook op behandelteams met onder meer (kinder)artsen en diabetesverpleegkundigen. Op de website www.changingdiabetes.nl/youngvoices delen de jongeren hun persoonlijke ervaringen over onderwerpen die spelen in hun leven in relatie tot diabetes. Naast deze nieuwe video van Tom zijn hier ook nog meerdere videodagboeken terug te vinden over bijvoorbeeld diabetes & motorrijden, diabetes & seksualiteit, diabetes & erfelijkheid, op kamers, angst voor late complicaties, op vakantie en vriendschap.

 Over Changing Diabetes
Young Voices is een initiatief van Novo Nordisk en valt binnen het Changing Diabetes-programma. Novo Nordisk, een wereldwijd farmaceutisch bedrijf met 90 jaar ervaring op het gebied van diabeteszorg, beschouwt het als haar missie om de toekomst van diabetes te veranderen. Om dit vorm te geven, heeft de organisatie het ‘Changing Diabetes’-programma ontwikkeld. Dit programma omvat diverse nationale en internationale initiatieven, die zich richten op communicatie met en voorlichting aan mensen met diabetes, familie, vrienden, docenten, politici, artsen, zorgverzekeraars, overheid en andere betrokkenen. Met Changing Diabetes wil Novo Nordisk bereiken dat de behandeling van de ziekte, de diabeteszorg, de wijze waarop de maatschappij met de ziekte omgaat en de toekomst van diabetes veranderen en verbeteren. Meer informatie op: www.changingdiabetes.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen