Partner van kankerpatiënt gaat vaker naar de huisarts

Array

hulp helpenPartners van patiënten met kanker bezoeken in de periode na de diagnose vaker hun huisarts dan daarvoor. Zij komen vooral vanwege lichamelijke of psychosociale klachten, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Scandinavian Journal of Primary Health Care.

Kanker raakt niet alleen patiënten maar ook familie en vrienden. De onderzoekers keken naar het huisartsbezoek van de partners van patiënten in de periode van zes maanden voor tot twee jaar na de diagnose kanker. In die periode bezochten de partners frequenter hun huisarts dan daarvoor. Bij borst-, prostaat- en darmkanker ging de partner respectievelijk 31, 26 en 19% vaker naar de huisarts. Een belangrijke reden van het bezoek was dat hij of zij problemen heeft met de ziekte van de partner, maar ook lichamelijke klachten kunnen de reden zijn, zoals slaapproblemen, pijn, of zorg voor al bestaande chronische aandoeningen zoals diabetes. Uit ander onderzoek is bekend dat partners van patiënten met darm- en longkanker vaker worden opgenomen in het ziekenhuis, vooral vanwege psychiatrische problemen.

Uitgesteld probleem
Opmerkelijk is dat partners pas een half jaar na de diagnose vaker bij de huisarts komen. In de periode rondom de diagnose is die toename niet te zien. NIVEL-programmaleider Joke Korevaar: “Het is daarom belangrijk dat huisartsen in de periode vlak na de diagnose kanker ook aandacht hebben voor de partner. Wanneer de huisarts uitlegt dat de diagnose kanker ook consequenties kan hebben voor de gezondheid van de partner, maakt dit het voor de partner makkelijker om problemen aan de huisarts voor te leggen.”

NIVEL Zorgregistraties
Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van de NIVEL Zorgregistraties. Het is gebaseerd op gegevens van 84 huisartspraktijken met meer dan 335.000 patiënten. In deze praktijken worden continu ‘productiegegevens’ over aandoeningen, aantallen contacten, verrichtingen, geneesmiddelvoorschriften en verwijzingen verzameld. Het onderzoek is uitgevoerd onder partners van 3071 patiënten met borst-, prostaat-, darm- en longkanker die tussen 2001 en 2009 de diagnose kanker kregen en twee jaar na de diagnose in leven waren.

Subsidiënt
KWF Alpe d’Huzes

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen