Preventieve maatregelen tegen scabiës bij Maastricht UMC+

Array

schurftRecent zijn er in het Maastricht UMC+ enkele gevallen van de huidziekte scabiës (oftewel schurft) geconstateerd. Er worden passende maatregelen in het ziekenhuis genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

Wat is scabiës en hoe kan ik het oplopen?
Scabiës is een besmettelijke maar ongevaarlijke huidaandoening die wel veel last kan veroorzaken. De aandoening wordt veroorzaakt door een klein beestje; de scabiësmijt (schurftmijt). Eén van de belangrijkste klachten bij scabiës is jeuk door een allergische reactie op de mijt.

Besmetting met de mijt kan door langdurig (>15 minuten) of veelvuldig huidcontact met iemand die scabiës heeft. Na besmetting kan het nog twee tot zes weken duren voordat het klachten geeft. De aandoening is goed te behandelen.

Ophelderen van enkele misvattingen:

  • Het oplopen van scabiës duidt niet op een gebrek aan hygiëne of het onvoldoende schoonmaken.
  • Het oplopen van scabiës komt niet door handen schudden of een kus.
  • Scabiës is een onschuldige huidziekte, niet gevaarlijk en goed te behandelen.

De kans dat een bezoeker of patiënt van het Maastricht UMC+ besmet bent is heel klein maar niet helemaal uitgesloten. Bij aanhoudende jeukklachten kan men zich wenden tot de eigen huisarts.

Aanvullende informatie
Meer en duidelijke informatie over scabiës is te vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen