Vaatkeurmerk en Spataderkeurmerk voor Jeroen Bosch Ziekenhuis

JBZ-GZG-2-300x225Afgelopen maand heeft de Hart&Vaatgroep het Vaatkeurmerk én het Spataderkeurmerk uitgereikt aan de vaatchirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en hun samenwerkingspartners in het multidisciplinair vaatcentrum. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft sinds de start van het keurmerk in 2007 steeds voldaan aan het keurmerk en ontving het keurmerk nu voor de vierde keer. Het Vaatkeurmerk wordt toegekend aan ziekenhuizen die voldoen aan alle kwaliteitscriteria wat betreft  de behandeling van aandoeningen in de slagaders van het bekken, de benen, buik, aorta en hals.

Voor het Spataderkeurmerk gelden specifieke eisen; ook hieraan voldoet het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Vaatchirurg Olivier Koning: “We blijven ons best doen om de kwaliteit nog verder te verbeteren en proberen daarnaast onze zorg zoveel mogelijk op de behoeften van de patiënt af te stemmen.”

Specifieke kwaliteitscriteria
Om de twee jaar bekijkt de Hart&Vaatgroep of een ziekenhuis in aanmerking komt voor het Vaatkeurmerk. Met het keurmerk wil de patiëntenorganisatie kwaliteitsverbeteringen stimuleren en patiënten, verwijzers en zorgverzekeraars informeren over de kwaliteit van de geboden vaatzorg in ziekenhuizen. Het keurmerk helpt vaatpatiënten bij het maken van een keuze voor een ziekenhuis waar goede vaatzorg wordt aangeboden.

De criteria waaraan een ziekenhuis moet voldoen om in aanmerking te komen voor het Vaatkeurmerk, zijn flink aangescherpt vergeleken met de vorige keer en aangepast aan nieuwe inzichten. Ondanks deze verzwaring heeft het JBZ het Vaatkeurmerk toch weten te behalen. De criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van vaatchirurgen, interventieradiologen, vasculair internisten en vaatverpleegkundigen. Op de website van de Hart&Vaatgroep (www.hartenvaatgroep.nl) is te zien wat de criteria zijn en worden alle ziekenhuizen getoond die het Vaatkeurmerk hebben gekregen.

Spataderkeurmerk
De Hart&Vaatgroep heeft in samenspraak met de beroepsgroepen van vaatchirurgen, dermatologen en vaatlaboranten kwaliteitscriteria  vastgesteld voor spataderzorg. Een belangrijk criterium is bijvoorbeeld dat  95-100% van de patiënten een duplexonderzoek heeft gehad voorafgaand aan een invasieve behandeling voor spataderen. Het JBZ voldoet aan alle 13 criteria en ontving daarom het Spataderkeurmerk.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen