Gebruik van bètablokkers bij een operatie

Array

Naar aanleiding van een aantal publicaties in de media over een Brits onderzoek naar de risico’s van het gebruik van bètablokkers rond bepaalde grote operatieve ingrepen (geen hartoperatie) is er in de samenleving onduidelijkheid ontstaan. Bij de Hart&Vaatgroep, de Hartstichting en op de social media vragen patiënten zich af of zij nu wel of geen bètablokkers moeten slikken in verband met een operatie.

Hoe zit ‘t?
Volgens  de  richtlijnen van de Europese Cardiologische Vereniging (ESC) geven artsen betablokkers aan patiënten die een operatie moeten ondergaan (geen hartoperatie) en die een hoger risico hebben op het optreden va n hartproblemen tijdens of  na de operatie hartmedicatie noacMet de bètablokkers wordt het hart beschermd, maar uit bovengenoemd onderzoek blijkt dat er overall meer sterfte was  en dat er meer beroertes optraden.

Het gaat dus niet om het gebruik van bètablokkers die veel hart- en vaatpatiënten dagelijks gebruiken, maar om het tijdelijke gebruik van bètablokkers in verband met een operatie (geen hartoperatie).

Samen met de patiëntenvereniging de Hart&Vaatgroep stelt de Hartstichting zich op het standpunt dat per (hoog) risicopatiënt een goede afweging wordt gemaakt bij het voorschrijven van bètablokkers in verband met een operatie (niet aan het hart).

Nederlandse cardiologen zijn bekend met de risico’s van het gebruik van bètablokkers. De Nederlandse Vereniging van Cardiologen (NVVC) heeft al in 2012 schriftelijk aan de Europese Cardiologische Vereniging laten weten aan de omstreden Europese richtlijn te twijfelen en nader onderzoek in te stellen. Inmiddels  is bekend dat de Europese Richtlijn in september 2014 op dit punt wordt aangepast.

Bron: Hart en Vaten | Hartstichting.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen