Nieuwe WMO biedt perspectief voor toekomst

Array

Jantine Kriens: “Weeg financiële mogelijkheden burgers mee”
Vandaag is het wetsvoorstel voor de Wmo 2015 eindelijk naar de II Kamer gestuurd. Alhoewel de VNG blij is dat het eindelijk zover is, is het wel veel later dan gepland. Er rest nu nog slechts één kalenderjaar voor én de parlementaire behandeling én de voorbereiding op de invoering. Gemeenten gaan er alles aan doen om dit te halen. Maar dat vereist wel dat behalve over de wet zelf, nu zeer snel duidelijkheid dient te komen over de budgetten voor 2015.

Het wetsvoorstel biedt een goede basis om de aanzienlijk uitgebreide en veranderde Wmo uit te voeren. WMOGemeenten krijgen een redelijke mate van beleidsruimte om de gewenste vernieuwingen op een zorgvuldige manier vorm te geven en daarbij zelf gekozen samenwerkingsverbanden aan te gaan. Wel resteert nu nog minder dan één jaar voor de parlementaire behandeling en de voorbereiding op de invoering.

Positief
Positief is het nieuwe “maatwerkbeginsel”. Met dit beginsel wordt tegemoet gekomen aan én de wens dat burgers die daarop aangewezen zijn kunnen rekenen op ondersteuning door de gemeente én aan de noodzaak om – waar mogelijk- een beroep te doen op de eigen mogelijkheden van burgers en hun sociale netwerk. De verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen en handhaven van kwaliteitsbeleid voor de Wmo voorzieningen is primair bij gemeenten neergelegd. Het is goed dat de basiseisen voor ‘verantwoorde’ maatschappelijke ondersteuning in de wet zelf worden opgenomen. Daarnaast bevat de wet enkele voorwaarden die aan de toekenning van een PGB worden gesteld om én de kwaliteit van de ondersteuning die met een PGB wordt ingekocht, beter te borgen én om onbedoeld gebruik te voorkomen.

Vermogen aanvrager
Net als de Raad van State vinden wij dat gemeenten met deze wet te weinig juridische mogelijkheden hebben om verzoeken van burgers die Wmo voorzieningen zelf kunnen regelen en betalen, af te wijzen. Het kabinet vindt dat gemeenten geen rekening mogen houden met het inkomen of vermogen van de aanvrager, met uitzondering van de eigen bijdrage regeling achteraf. Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de VNG: “In het licht van de aanzienlijke besparingsopgave zouden gemeenten wel mogelijkheden moeten hebben om financiele mogelijkheden van burgers mee te wegen. Het zou goed zijn als dit bij wet wordt geregeld”. De VNG zet ook vraagtekens bij het voorstel om het beheer van alle PGB’s bij de Sociale Verzekeringsbank onder te brengen. Dit leidt vooral bij kleine voorzieningen die snel verstrekt moeten worden tot onnodige rompslomp en vertraging. Wij pleiten er daarom voor dat de gemeente de PGB’s voor hulpmiddelen en woningaanpassingen ook rechtstreeks aan de leverancier of verhuurder kan uitbetalen.

Vrijblijvend
Nieuw is de verplichting voor gemeenten om de maatschappelijke ondersteuning af te stemmen op de zorg die zorgverzekeraars leveren. Vice versa geldt deze verplichting niet. Door deze eenzijdige verplichting worden gemeenten afhankelijk van de bereidheid van zorgverzekeraars om afspraken te maken. Dat is een te vrijblijvende basis voor samenwerking.

Financieel kader 2015
Gemeenten zijn bezig hun beleid voor 2015 op te zetten en in besluitvorming te brengen, maar hebben van het kabinet nog steeds geen informatie gekregen over het budget waarover zij in 2015 beschikken. Dit plaatst gemeenten in een onwerkbare positie.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen