Saxenburgh Groep is klaar voor bevolkingsonderzoek darmkanker

Array

Het team is geschoold, de diagnostiekruimte uitgebreid, de apparatuur aangeschaft en de protocollen op orde gebracht. De laatste audit afgelopen week leverde de Saxenburgh Groep een definitieve ‘go’ op. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, onderdeel van de Saxenburgh Groep, voldoet aan alle gestelde eisen en is klaar voor het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker dat dit jaar van start gaat. Mensen uit de regio kunnen voor nader onderzoek ook terecht in hun vertrouwde ziekenhuis in Hardenberg.

De Saxenburgh Groep hecht veel waarde aan preventieve gezondheidszorg. Reden om het Röpcke-Zweers Ziekenhuis aan te melden als deelnemer aan het bevolkingsonderzoek.

SONY DSC“We hebben onze zorg voor coloscopiepatiënten (dikke darm-) goed op orde en verdienen een pluim”, stelt projectleider Willem Maathuis van de Saxenburgh Groep met trots. “Wij hebben zeer betrokken medewerkers volgens het auditteam, die erg hard hebben gewerkt om een Endoscopiecentrum (waar inwendig onderzoek kan plaatsvinden met behulp van een slangetje, ingebracht via mond of anus) neer te zetten dat aan alle kwaliteitseisen voldoet.”

 

Wachtlijst verkort

Zo heeft het ziekenhuis een tweede scopiekamer ingericht en de bestaande verbouwd. Door de extra capaciteit zal de wachtlijst voor coloscopie verkorten. Ook het verpleegkundig spreekuur, waarbij de endoscopieverpleegkundige de intake overneemt van de arts, bevordert het terugdringen van de wachtlijst. In principe krijgt iemand nu binnen vijftien werkdagen een coloscopie.

 

Ook de scholing van de MDL-artsen (Maag, Darm, Lever-) èn alle leden van het endoscopieteam is een extra kwaliteitsimpuls. “Niet alleen voor de mensen die via het bevolkingsonderzoek binnenkomen, maar voor al onze patiënten,” zegt MDL-arts Karsten Thürnau. “Alle deelnemende endoscopiecentra hebben hetzelfde kwaliteitsniveau. Het maakt niet uit of je een kleiner of groter ziekenhuis bent.” Nieuwe apparatuur, zoals droogkasten, wasmachines, software om beelden vast te leggen en CO²-apparatuur, bevordert eveneens de kwaliteit. “We kunnen nu scopieën doen met CO². Hierdoor hebben patiënten na het onderzoek veel minder last van buikklachten, omdat er geen lucht in de buik geblazen wordt”, aldus Thürnau.
Huisarts Matthijs ter Steege uit Hardenberg is blij met deelname van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis aan het bevolkingsonderzoek. “Het is belangrijk dat juist ook preventieve zorg dichtbij huis kan plaatsvinden. Het verlaagt mogelijk de drempel om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Bovendien is het goed dat voor een eventuele vervolgbehandeling men niet naar elders hoeft. Voor mij als huisarts is het fijn dat de lijnen met het ziekenhuis kort zijn, wat ook verhoging van de kwaliteit van zorg bevordert”.

Vanaf 24 januari krijgen de eerste mensen uitnodigingspakketten van het screeningscentrum. Geleidelijk aan ontvangen alle mensen in Nederland in de leeftijd tussen de 55 en 75 jaar een oproep om hun ontlasting te laten onderzoeken op sporen van bloed; één van de belangrijkste symptomen van dikke darmkanker. De verwachting is, dat het aantal extra coloscopieën zal toenemen naarmate ook het bevolkingsonderzoek vordert. Voor het Röpcke-Zweers Ziekenhuis wordt uitgegaan van 350 extra onderzoeken in 2014, tot 550 extra in 2018. Het ziekenhuis is er klaar voor. De patiënten zullen een goed voorbereide en gemotiveerde organisatie aantreffen.

Bron: Saxenburgh Groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen