Drie NWO-subsidies voor het AMC

Array

NWO financiert zes onderzoeken naar kwaliteit van leven en gezondheid waarbinnen onderzoekers uit de geesteswetenschappen en uit de medische wetenschappen samenwerken met maatschappelijke organisaties en bedrijven. Bij drie van de gefinancieerde onderzoeken is het AMC betrokken.

De zes projecten binnen dit nieuwe NWO-onderzoeksprogramma zijn gericht op verschillende doelgroepen, zoals ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en patiënten met multipele aandoeningen. Het gaat om samenwerkingsverbanden met patiëntenverenigingen, GGD’s, GGZ’s, zorginstellingen en gezondheidsfondsen. De volgende onderzoeken van het AMC ontvangen subsidie:

amcBeter meten van kwaliteit van leven
Prof. dr. M.A.G. Sprangers (v), AMC UvA – Medische Psychologie
Kwaliteit van leven is een belangrijke maat in de gezondheidszorg, maar moeilijk te meten. De onderzoekers ontwikkelen nieuwe methoden om dagelijkse ervaringen en aanpassing aan de ziekte te meten. Patiënten met hartaandoeningen die daarnaast ook andere ziekten hebben, doen mee.

Sociaal-economische gezondheidsverschillen de maat genomen
Prof. dr. K. Stronks (v), AMC UvA – Sociale Geneeskunde en Prof. dr. M.F. Verweij (m), Wageningen Universiteit – Filosofie
Hoe lager iemands sociaal-economische status, hoe slechter zijn kwaliteit van leven en zijn gezondheid. Hoeveel slechter, is afhankelijk van de gebruikte maat. Dit onderzoek gaat na wat goede maten zijn, en of de morele beoordeling per maat verschilt.

Kwaliteit van leven bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen
Prof. dr. D.L. Willems (m), AMC UvA – Medische Ethiek
Het is onbekend wat Kwaliteit van Leven (KvL) voor mensen met ernstige verstandelijke beperkingen inhoudt. Toch is KvL cruciaal voor (beslissingen over) de zorg die zij ontvangen. Dit onderzoek gaat na hoe KvL bij deze groep is vast te stellen.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen