NPCF ziet geen toegevoegde waarde in winstuitkering ziekenhuizen

0
365

Morgen behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel dat de winstuitkering mogelijk maakt. Patiënten- en consumentenorganisaties zien geen toegevoegde waarde in het wetsvoorstel waarmee ziekenhuizen de mogelijkheid krijgen om winst uit te keren.

Het doel van zorg verlenen moet zijn: gezondheid en kwaliteit van leven voor patiënten. En niet winst maken. “Dat wil niet zeggen dat privaat kapitaal en winstuitkeringen nergens in de zorg mogelijk zijn. Maar er moet wel heel kritisch gekeken worden naar de risico’s en wat het oplevert” zegt Wilna Wind, algemeen directeur van de NPCF.
geld-en-zorg-212Uit onderzoek blijkt dat ziekenhuizen die winst uitkeren, het voor de patiënt niet altijd beter doen en ook niet altijd goedkoper werken. Daar komt bij dat er onlangs met veel partijen afspraken zijn gemaakt over hoe samen te komen tot het verbeteren en betaalbaar houden van de zorg in Nederland.

Het risico dat met dit wetsvoorstel weer prikkels ontstaan die tot onnodig veel of onnodig dure zorg leiden, vinden patiëntenorganisaties te groot. Zij vinden het wetsvoorstel van te weinig toegevoegde waarde voor het realiseren van goede zorg.

Bron: NPCF