Cardiologen OLVG behandelen hartritmestoornissen in Wit-Rusland

Array

Twee cardiologen en een elektrofysiologietechnicus van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) hebben tijdens de kerstdagen onbezoldigd 14 succesvolle katheterablaties uitgevoerd in Grodno, Wit-Rusland. Een katheterablatie wordt gedaan om hartritmestoornissen te behandelen.

Het was al jaren een wens van cardioloog Muchtiar Khan en elektrofysiologietechnicus Alex Eijkhout. Khan: “Er zijn nog veel landen waar ze geen of onvoldoende kennis en kunde over katheterablaties hebben. Wij doen deze behandeling al vele jaren en willen onze deskundigheid graag delen. cardiologen_olvg_behandelen_hartritmestoornissen_in_wit_rusland_largeOnze collega Alexander Ouss komt uit Wit-Rusland en heeft zo de contacten kunnen leggen met een nieuw hartcentrum in Grodno. Mogelijk komen in de toekomst de cardiologen uit Grodno meekijken en leren in het OLVG.”

Wat is katheterablatie?
Bij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels op verkeerde plaatsen of ze volgen een verkeerde route over het hart. Om het weefsel dat de stoornissen veroorzaakt op te sporen, doet de cardioloog meestal eerst een elektrofysiologisch onderzoek. Als de oorzaak van de ritmestoornis is gevonden, maakt de cardioloog met een katheter littekens van enkele millimeters in de binnenwand van het hart. In het OLVG worden hiervoor verschillende technieken gebruikt, omdat elke patiënt nu eenmaal anders is. Hartcentrum OLVG is het enige centrum in Nederland dat hartritmestoornissen kan behandelen met behulp van magneten, het zogenaamde robotisch behandelen.

Meer over katheterablaties in het OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen