Maastrichtse chirurgische ingreep bij boezemfibrilleren krijgt erkenning op groot internationaal congres

Array

Cardiologen wereldwijd keken live mee bij hartoperatie
In het Maastricht UMC+ werd een unieke hartoperatie, de zogenoemde hybride AF-ablatie, live gevolgd door honderden cardiologen wereldwijd. De chirurgische ingreep waarin Maastricht UMC+ een internationale voortrekkersrol heeft wordt vandaag (vrijdag 10 januari) live gestreamd naar de Amerikaanse stad Orlando, waar op dat moment één van de grootste en meest gerenommeerde cardiologische symposia ter wereld plaatsvindt. Cardioloog Laurent Pison en hartchirurg Mark La Meir zijn de operateurs en beiden zijn reeds gepromoveerd op de ingreep. Eerstgenoemde promoveerde 18 december j.l. nog, hij toonde het succesvolle langetermijneffect van de operatie aan.

laurent pisonIn Nederland hebben  250.000 mensen te maken met boezemfibrilleren (ofwel atriumfibrilleren, afgekort AF). Bij deze hartritmestoornis trekt de hartboezem veel te snel en onregelmatig samen. Dat vergroot de kans op hartfalen, beroerte of zelfs overlijden aanzienlijk. Met zogenoemde klassieke ablatie kunnen onregelmatige prikkels worden gestopt en kan het hart weer tot rust worden gemaand. Dit is in complexe gevallen of bij langdurig aanhoudende klachten echter niet succesvol. Bij het Maastricht UMC+ is voor deze categorie een behandeltechniek ontwikkeld  waarvoor wereldwijd patiënten naar Nederland komen en waarin internationale cardiologen en chirurgen zich in Maastricht laten scholen.

Kwaliteit en precisie
De betreffende techniek is de hybride AF-ablatie, waarbij een cardioloog en een hartchirurg tijdens de operatie intensief samenwerken en elkaar nauw kunnen bijsturen. Met de klassieke ablatie brengt de cardioloog een katheter via de lies in tot in het hart. Door verhitting of bevriezing worden plaatselijk littekens aangebracht om de elektrische prikkels die zorgen voor een onregelmatige samentrekking te onderbreken. Deze littekens dringen met deze methode echter niet altijd volledig door tot de hartwand. Bij de hybride AF-ablatie worden, naast deze klassieke methode, ook littekens gemaakt via de buitenkant door een hartchirurg. Deze littekens zijn kwalitatief veel beter en dringen wel helemaal tot in de hartwand door. Via de katheter kan de cardioloog nauwkeurig bijsturen waar de chirurg de littekens moet plaatsen en zodoende vullen ze elkaar dus perfect aan.

Live meekijken
Op uitnodiging van het Boston AF Symposium hebben cardioloog Laurent Pison en hartchirurg Mark La Meir de hybride AF-ablatie uitgevoerd in het Maastricht UMC+, waarbij de aanwezigen in Orlando middels een videoverbinding live konden meekijken. “Het is een bijzondere eer om te midden van internationaal gerenommeerde ziekenhuizen voor dit symposium te worden uitgenodigd,” zegt Pison. “Dat toont wel aan dat wij ook tot één van de toonaangevende ziekenhuizen behoren op het gebied van boezemfibrilleren. Wij delen onze kennis en expertise dan ook graag.” Onlangs promoveerde de Maastrichtse cardioloog nog op de hybride AF-ablatie. Hij toonde aan dat de ingreep ook op lange termijn succesvol is en dat er geen terugkerende complicaties optreden.

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen