Nederland uit de Blue Monday dip

psychischegezondheidFonds Psychische Gezondheid geeft tips
Maandag 20 januari 2014 is het weer zover: Blue Monday. Dit zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Sombere gevoelens op deze dag moeten niet worden verward met een echte depressie. Maar de gezellige feestdagen zijn voorbij, het is koud, de zomer is nog ver weg en het geld is op. Dit kan reden zijn tot somberheid. Fonds Psychische Gezondheid wil iedereen op Blue Monday een hart onder de riem steken en verzamelde meer dan 300 tips van Nederlanders om van een sombere bui af te komen. De beste tips staan vanaf maandag op de website van het Fonds. Blue Monday krijgt hierdoor een gouden randje.

De bedenker van Blue Monday, de Britse psycholoog Cliff Arnall, kreeg veel kritiek op zijn ‘wetenschappelijke formule’, maar de term Blue Monday is ook in Nederland de laatste jaren ‘trending topic’. Dit komt waarschijnlijk omdat mensen zich op deze derde maandag van januari somberder voelen dan normaal en velen hun goede voornemens al hebben laten varen. Het weer werkt ook niet mee: de dagen zijn nog steeds kort en het is koud en donker.

Niet té serieus nemen
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: “Als organisatie die zich inzet voor mensen met serieuze psychische aandoeningen vinden we het belangrijk dat mensen het onbehagen van Blue Monday niet verwarren met het leed van een echte depressie. We besteden aandacht aan Blue Monday, omdat somberheid een voorbode kan zijn van een depressie en omdat veel mensen het gevoel van somberheid wel kennen. Blue Monday moeten we niet té serieus nemen, de sombere gevoelens die mensen kunnen hebben wél. Langdurige sombere klachten hangen helaas niet af van één bijzondere dag in het jaar en daarom is het belangrijk een depressie bijtijds te signaleren en te behandelen”.

Aan de slag met de Blue Monday dip
Om Blue Monday een positief tintje te geven kunnen mensen via de website van Fonds Psychische Gezondheid een Opkikkerkaartje naar elkaar sturen, adviezen van het Fonds én tips van andere mensen lezen: “Hoe kom ik van een sombere bui af?”. Ga naar www.psychischegezondheid.nl/bluemonday en ga aan de slag.