Onderwijs en zorg ontwikkelen nieuwe zorgberoepen

Array

samenwerkingZorggroep Alliade gaat met het Friesland College en Stenden Hogeschool een intensieve en bijzondere samenwerking aan. Doel is het ontwikkelen van nieuwe zorgberoepen in een nieuwe leeromgeving, de opleidingen hierop toespitsen en de effecten met onderzoek toetsen. De samenwerking moet leiden tot een betere afstemming tussen (praktijk)onderwijs en de vraag naar nieuwe beroepen in de zorg. De drie organisaties hebben hiertoe vandaag convenanten getekend.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een eerste terrein waar de partijen een gezamenlijk traject starten om te bepalen wat er van de toekomstige medewerkers binnen de WMO-zorg wordt gevraagd. Welke competenties zijn daar voor nodig? Hoe leiden we (jonge) mensen op om klaar te zijn voor de maatschappelijke veranderingen die op de zorg afkomen?

Leerstudio
Wil, de nieuwe WMO-organisatie, en Zorgkompas (thuiszorg en huishoudelijke hulp), beide onderdelen van Zorggroep Alliade, starten dit jaar samen met het Friesland College een leerstudio waar minimaal twintig MBO-studenten aan de slag gaan. Zij gaan pionieren en helpen werkenderwijs de nieuwe beroepen vorm te geven. Studenten van Stenden zullen hen deels begeleiden en onderzoek doen naar de ontwikkelingen in de organisatie van de zorg. Doel is een goed en helder beroepsprofiel te ontwikkelen voor de toekomstige werkers binnen de WMO op MBO en HBO niveau. Wat is er dan nodig aan opleiding, eisen en stages om jongeren klaar te stomen voor deze nieuwe functies’.

Coach en generalist
De verwachting is dat de werkers binnen de WMO aanvullende en soms andere competenties nodig hebben dan begeleiders of verzorgers in de gehandicapten- of ouderenzorg nu. Zij krijgen waarschijnlijk een meer coachende rol en moeten meer generalist zijn, omdat ze met veel verschillende clienten te maken krijgen met ieder hun eigen problemen en achtergrond. Daar horen – zo is de verwachting – competenties bij als creativiteit, flexibiliteit, zelfstandigheid en bedrijfsvoering.

Onderzoek
Studenten leren vooral in de praktijk en worden daarbij intensief begeleid vanuit Alliade, het Friesland College en Stenden. Ook krijgen zij op de werkplek onderwijs via het Friesland College. Zij leggen hun ervaringen vast, die input zijn voor toegepast onderzoek door Stenden. De resultaten van dit onderzoek zijn vervolgens weer aanleiding om de opleiding verder te verbeteren of het beroepsprofiel aan te passen. Op die manier sluit onderwijs steeds beter aan op de behoefte in de praktijk.

Meelopen
Ook op andere manieren en plekken wordt intensiever samengewerkt. Docenten van het Friesland College en Stenden worden uitgenodigd colleges te geven aan personeel van de dochterstichtingen van Alliade (Wil, Talant, Meriant, Reik). Aan de andere kant stelt Alliade haar eigen aanbod aan interne opleidingen ook open voor docenten en studenten van het Friesland College en Stenden. Docenten worden uitgenodigd mee te werken binnen Alliade en professionals van Alliade verzorgen gastlessen binnen de scholen. Alles met als doel elkaar en elkaars werkveld beter te leren kennen en tot een
optimale afstemming te komen van onderwijs en de praktijk.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen