NIVEL onderzocht cursus delier

delirium-ouderenE-learning van Noordhoff Health helpt zorg te verbeteren
Verpleegkundigen die de e-learningcursus over delirium van Noordhoff Health hebben gevolgd, hebben meer kennis over delirium en maken vaker gebruik van een screeningsinstrument om hoogrisicopatiënten te identificeren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). Het NIVEL presenteerde de uitkomsten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Delirium Association.

André Matera, business unit manager van Noordhoff Health is blij met dit resultaat: ‘Onze ambitie is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren door verpleegkundigen, studenten en andere medewerkers te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling en het bijhouden van hun kennis. Wetenschappelijk onderzoek wijst nu uit dat de e-learningcursus die wij ontwikkeld hebben voor het behandelen van delier, bijdraagt aan een betere kwaliteit van de zorgprofessional. We vertrouwen erop dat dit ook geldt voor onze andere cursussen.  Alle e-learningcursussen van Noordhoff Health zijn namelijk opgebouwd volgens een vast didactisch model. Ze hebben dezelfde hoge inhoudelijke kwaliteit en sluiten aan bij de laatste landelijke protocollen, richtlijnen en veiligheidseisen. Experts uit elke branche zijn betrokken bij de inhoud, evenals de V&VN, beroepsverenigingen, Vilans en andere brancheorganisaties. We zijn met onze leeroplossingen, kennis en begeleiding op de goede weg om onze ambitie waar te maken.’

Delirium
Delirium komt veel voor bij oudere mensen, bijvoorbeeld door een ziekte of na een ziekenhuisopname of operatie. De plotseling optredende verwardheid kan het herstel in de weg staan. De kans op complicaties wordt groter, bijvoorbeeld doordat de verwarde patiënt uit bed valt of eigenhandig een infuus verwijdert. Het is daarom belangrijk symptomen van een delirium zo snel mogelijk te herkennen en preventief het risico op deze aandoening te screenen.

Onderzoek
De onderzoekers van het NIVEL onderzochten of verpleegkundigen die de e-learningcursus van Noordhoff Health gevolgd hebben, hun kennis over delirium vergroot hadden en of ze vaker een instrument gebruikten om oudere patiënten met een verhoogd risico op delirium te herkennen. De wetenschappers verzamelden hun gegevens in 18 ziekenhuizen over een periode van 11 maanden. Ze plozen daarvoor ruim 3000 patiëntendossiers van patiënten van 70 jaar en ouder na. Meer dan 1100 verpleegkundigen kregen een uitnodiging om de e-learningcursus te volgen. Nadat verpleegkundigen de cursus hadden gevolgd, bleek de zorg rondom delirium verbeterd te zijn: meer oudere patiënten werden gescreend op deliriumrisico en bij hoogrisicopatiënten werden vaker maatregelen genomen ter preventie en herkenning van delirium. Ook de kennis van de deelnemende verpleegkundigen over delirium was verbeterd. Het NIVEL-onderzoek toont aan dat verpleegkundigen na deze e-learningcursus vaker deliriumzorg bieden zoals wordt aanbevolen in Nederlandse richtlijnen en in het thema Kwetsbare ouderen. Het is een van de weinige onderzoeken die het effect van e-learning aantonen op de zorg voor kwetsbare oudere patiënten.

E-learning
E-learning is een belangrijke pijler binnen na- en bijscholing van ziekenhuispersoneel. Van de 109 ziekenhuizen in Nederland passen ongeveer 80 ziekenhuizen het digitale leren toe voor hun medewerkers.

Meer informatie
Meer informatie over Noordhoff Health is te vinden op www.noordhoff-health.nl. Meer informatie over het onderzoek is te vinden in dit artikel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22385554

Over Noordhoff Health
Noordhoff Health stelt zich ten doel producten en diensten te leveren gericht op het voortdurend ontwikkelen en bijhouden van kennis en competenties, zodat studenten en medewerkers in de zorg aantoonbaar bekwaam worden én blijven. Om aan deze missie te voldoen geeft Noordhoff Health antwoord op de directe educatieve vraagstukken van vandaag. De medewerkers denken actief en betrokken mee in de organisatie van leren en de ontwikkeling daarvan op de lange termijn.

Over NIVEL
Het NIVEL is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Het instituut voert op projectbasis toegepast beleidsonderzoek uit voor beleidsmakers in de gezondheidszorg. Een groot aantal partijen, afkomstig uit de overheid en (koepels van) zorgverzekeraars, beroepsgroepen, zorginstellingen en patiënten- en consumentenorganisaties, maakt gebruik van de onderzoeksgegevens.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen