Koningin Máxima opent Centrum Gezond Gewicht

Array

kinderen-met-overgewicht-200x183Openingssymposium Centrum Gezond Gewicht op 12 februari, Museum Boijmans Van Beuningen
Op 12 februari verricht Koningin Máxima de officiële opening van het Centrum Gezond Gewicht. Het centrum is een samenwerking van het Erasmus MC en het Sint Franciscus Gasthuis. Het heeft als doel, zorg op maat te leveren in een innovatieve brede aanpak om overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen tegen te gaan. De openingshandeling vindt plaats in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

In de afgelopen dertig jaar is het aandeel mensen met overgewicht of obesitas met 40 tot 50% toegenomen, zowel bij kinderen als volwassenen. Obesitas vergroot de kans op suikerziekte, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Kinderen en volwassenen met (ernstig) overgewicht worden vaak beperkt in hun dagelijks functioneren, voelen zich veelal eenzaam en hebben vaak psychosociale klachten.

In het Centrum Gezond Gewicht (CGG) zet een team van medisch specialisten en wetenschappers zich in voor een innovatieve aanpak om obesitas bij kinderen en volwassenen tegen te gaan. De sectie Kinderen van het CGG wordt geleid door dr. Erica van den Akker, kinderarts-endocrinoloog. Dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog, leidt de sectie Volwassenen. Het doel van het Centrum is het ontwikkelen van zorg op maat, aangepast aan de individuele kenmerken van de persoon, zoals medische (ziekte, medicatiegebruik, hormonen), genetische, gedragsmatige, psychologische en sociaal-economische kenmerken. Het centrum werkt samen met de 1e, 2e lijn en de gemeente Rotterdam. De brede aanpak maakt het centrum uniek.

Van den Akker: “Obesitas is een complexe aandoening waardoor de standaard behandelingen slechts voor een kleine groep mensen effectief is. Elke patiënt is weer anders en dat vraagt om een behandeling op maat .” Door lichamelijke aandoeningen en psychosociale klachten brengt obesitas hoge kosten voor de gezondheidszorg mee. Behandeling van de gevolgen van obesitas kost naar schatting 10% van het nationaal zorgbudget. Van Rossum licht toe: “Behalve voor de obese persoon zelf is obesitas ook een groot probleem voor de maatschappij. Het is duidelijk dat er effectievere en beter op het individu afgestemde behandelstrategieën  noodzakelijk zijn”.

Meer informatie: www.erasmusmc.nl/centrumgezondgewicht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen