Telomeren onafhankelijke voorspellers van levensverwachting

Array

telomeren-200x173Dat korte telomeren in de witte bloedcellen samen gaan met een grotere kans op overlijden, kan niet verklaard worden vanuit een actiever immuunsysteem. Dit schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met een internationaal onderzoeksteam in International Journal of Epidemiology.

Telomeren, de uiteinden van chromosomen, worden korter naarmate je ouder wordt. Dit komt doordat chromosomen bij elke celdeling een stukje van hun telomeren kwijtraken en doordat de telomeren gedurende het leven schade oplopen.
Korte telomeren
Het was al bekend dat ouderen met korte telomeren in hun bloedcellen een verhoogde kans op overlijden hebben. “De gedachte was dat dat misschien kon worden verklaard vanuit verhoogde activiteit van het immuunsysteem door de aanwezigheid van ziektes”, zegt Joris Deelen, promovendus bij de afdeling Moleculaire Epidemiologie van het LUMC. Wanneer bij een infectie het immuunsysteem actiever wordt, delen witte bloedcellen zich namelijk vaker, waardoor de telomeren in het bloed korter worden.

Leiden Lang Leven Studie
Deelen onderzocht daarom bij twee generaties deelnemers aan de Leiden Lang Leven Studie of de telomeerlengte van invloed is op de tijd dat deelnemers nog leven en of zo’n invloed verklaard kan worden door de activiteit van het immuunsysteem. Kortere telomeren blijken inderdaad samen te gaan met parameters die wijzen op een actiever immuunsysteem, en korte telomeren duiden ook op een verhoogde kans op overlijden. Maar beide factoren blijken ook onafhankelijk van elkaar de kans op overlijden te beïnvloeden, wat aantoont dat een actiever immuunsysteem niet alléén verantwoordelijk is voor de relatie tussen kortere telomeren en de kans op sterven.

Kans op overlijden
In een groep ouderen van middelbare en zeer hoge leeftijd hebben mensen met zowel een verhoogde activiteit van het immuunsysteem als korte telomeren de grootste kans om te overlijden.

“Nu we weten dat een verhoogde activiteit van het immuunsysteem bij mensen met korte telomeren niet de achterliggende oorzaak is van de grotere kans op overlijden, is er verder onderzoek nodig om uit te wijzen welke andere factoren de relatie tussen telomeerlengte en de kans op overlijden dan wél kunnen verklaren. Hierbij zou men kunnen denken aan factoren die betrokken zijn bij celveroudering of het ontstaan van hart- en vaatziekten”, aldus Deelen.

Het artikel is gepubliceerd in  International Journal of Epidemiology.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen