Netwerken in de bloedbaan

Array

Ter gelegenheid van de benoeming tot bijzonder hoogleraar Cellulaire Hemostase houdt dr. J.J. Voorberg zijn oratie getiteld ‘Netwerken in de bloedbaan’.
In zijn rede gaat Voorberg nader in op waarom goedfunctionerende netwerken in de bloedbaan cruciaal zijn voor optimaal herstel van beschadigingen in de vaatwand.
Circulerend bloed zorgt voor transport van zuurstof van longen naar organen en weefsels. Tevens worden voedingsstoffen en afvalstoffen via de bloedbaan vervoerd. Naast die transportfunctie hebben met name witte bloedcellen en circulerende antistoffen een belangrijke functie bij het neutraliseren van ongewenste indringers zoals virussen en bacteriën. Om een optimale bloedcirculatie te kunnen blijven waarborgen zijn er binnen de bloedbaan netwerken actief die ervoor zorgen dat beschadigingen in de vaatwand snel gerepareerd kunnen worden door vorming van bloedstolsels. bloed aderverkalkingSoms functioneren deze netwerken niet goed; door het ontbreken van een cruciale schakel worden vaatwandbeschadigingen onvoldoende snel gerepareerd; hierdoor kunnen bloedingen optreden. Bloedstolsels in de bloedbaan moeten ook weer tijdig opgeruimd worden. Gebeurt dit niet dan kan overmatige vorming van bloedstolsels optreden waardoor bloedvaten gedeeltelijk afgesloten raken. Dit proces noemen we trombose. De wand van de bloedvaten wordt gevormd door een laag endotheelcellen die een fysieke barrière vormt tussen het bloed en de onderliggende weefsels. Endotheelcellen zijn betrokken bij de vorming van een netwerk van draderige structuren waaraan bloedplaatjes kunnen binden. Deze structuren bestaan uit biologische polymeren die zich kunnen organiseren in lange, kleverige draden van wel enkele millimeters lang. Naast het vangen van bloedplaatjes zijn er aanwijzingen dat dit netwerk een rol speelt bij ontstekingsreacties en de vorming van nieuwe bloedvaten. Er is echter nog veel onderzoek nodig om de precieze functie en regulatie van deze kleverige netwerken te brengen.
Datum: 23 januari 2014 Datum van 16.00 uur Datum tot 17.00 uur
Plaats en tijd: Aula UvA, 16.00 uur

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen