Stoffen uit chocolade en bessen verkleinen mogelijk kans op diabetes type 2

Array

Wie grote hoeveelheden flavonoïden binnenkrijgt, loopt minder risico op diabetes type 2. Dat hebben Engelse onderzoekers ontdekt. Die stoffen zitten onder meer in donkere chocolade, thee en bessen.

De onderzoekers lieten bijna 2000 mensen een vragenlijst invullen en bloed afstaan. Ze ontdekten dat mensen die veel anthocyanen en flavonen binnenkregen, gezondheidsvoordeel hadden. Die stoffen komen van nature voor in bessen, kruiden, rode druiven en wijn. berries-and-chips-600x398De deelnemers reageerden beter op insuline, en hadden minder te maken met chronische ontsteking. Daardoor hadden ze minder risico op diabetes type 2. De resultaten staan in het vakblad The Journal of Nutrition.

Rode wijn
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat bijvoorbeeld wijn en hele donkere chocolade een goede invloed hebben op de kans op diabetes type 2. Dat geldt ook voor de stof resveratrol, die ook in wijn en pinda’s voorkomt. Daar financiert het Diabetes Fonds onderzoek naar.

Nog meer onderzoek
Het is overigens niet handig om nu kilo’s (pure) chocola of liters wijn te gaan verorberen. Want het is nog onduidelijk hoeveel we van deze stofjes moeten nuttigen om gezondheidswinst te hebben. In een liter rode wijn zit bijvoorbeeld maar een tiende van de hoeveelheid resveratrol die in onderzoek als dagdosis is gebruikt.

Bron: Diabetesfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Stoffen uit chocolade en bessen verkleinen mogelijk kans op diabetes type 2"

  1. LS! Sinds ik er over las in het boek van Roy Walford: Beyond the 120 year diet, probeer ik de bosbessen, waar de anthocyanen zich in bevinden, wat je kunt zien omdat ze van binnen blauw zijn, al te kopen. Helaas krijg ik meestal blauwe bessen aangesmeerd, die van binnen wit zijn, waardoor ik de kleurstof blauw, die het gezondheids bevorderende effect heeft, niet binnen krijg. Zelfs blauwe M&M’s schijnen muizen met ruggemerg problemen te kunnen helpen met genezing. Op internet staan meer dan vijf miljoen Google hits naar “blueberries”. Waarom ze dan in Amsterdam niet te krijgen zijn? Misschien is het gewoon te laat om nog wakker te worden, dat we onze hersenen moeten onderhouden om ze goed te laten functioneren.

Comments are closed.

Recente artikelen