Succesvolle interventie voor asielzoekers en vluchtelingen met trauma’s

Array

De gevolgen van de blootstelling aan oorlog, aan terreur en de gedwongen migratie bij asielzoekers en vluchtelingen kunnen niet begrepen worden los van de context waarin deze blootstelling plaats gevonden heeft. Deze gevolgen zijn niet enkel psychologisch, maar ook relationeel, sociaal, economisch en cultureel. Tevens dient de behandeling van de psychologische gevolgen van blootstelling aan oorlog, terreur en gedwongen migratie rekening te houden met de actuele levenscontext van asielzoekers en vluchtelingen.allochtone-vrouwenHet proefschrift van Boris Drož?ek presenteert een model voor het begrijpen van posttraumatische gevolgen bij asielzoekers en vluchtelingen. Dit model beschouwt deze gevolgen vanuit het levensloopperspectief van de overlevende en inventariseert zowel de psychologische als de psychosociale en maatschappelijke veranderingen in zijn of haar leefwereld.

Op basis van dit model is een groepsbehandeling ontworpen (uitgevoerd in deeltijd binnen een GGZ-organisatie). De behandeling richt zich op zowel de bronnen van veerkracht als op de posttraumatische beschadigingen. De resultaten van deze interventie staan centraal in deze thesis. De uitkomsten tonen aan dat asielzoekers en vluchtelingen, ondanks de aanwezige stress in het dagelijks leven, succesvol behandeld kunnen worden voor psychologische trauma’s door een combinatie van groepspsychotherapie en non-verbale therapieën. Interventies gericht op de belangenbehartiging, bijvoorbeeld met betrekking tot de juridische kwesties als gevolg van de verblijfsprocedure en/of stressfactoren gerelateerd aan herhuisvesting, vormen een wezenlijk onderdeel van deze behandeling. De positieve veranderingen in de leefomgeving van asielzoekers en vluchtelingen beïnvloeden de uitkomsten van de behandeling gunstig. De uitkomsten van deze behandeling blijken bovendien duurzaam. Zeven jaar na afloop, werden de resultaten van de behandeling (hoewel gereduceerd in sterkte) gehandhaafd.

Datum en tijd:31/1/2014 14:30
Locatie:Academiegebouw – Domplein 29, Utrecht
Promovendus:Boris Drož?ek
Faculteit:Faculteit Sociale Wetenschappen
Proefschrift:If You Want to Go Fast Go Alone, If You Want to Go Far Go Together: On Context-Sensitive Group Treatment of Asylum Seekers and Refugees Traumatized by War and Terror
Promotor 1:Prof.dr. R.J.Kleber
Copromotor 1:Dr. J.W.Knipscheer

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen