Top-nanobioloog naar Universiteit Maastricht

Array

Met de benoeming van prof. dr. Peter Peters tot hoogleraar Nanobiologie haalt de UM een wetenschapper in huis die behoort tot de wereldtop in zijn vakgebied. Peters is de eerste ‘universiteitshoogleraar’ van de UM: een bijzondere positie verleend op basis van zijn wetenschappelijke prestaties. De Provincie Limburg verwelkomt de komst van universiteitshoogleraren als prof. dr. Peters. Wetenschappers van deze statuur slaan volgens de Provincie een brug tussen wetenschap en bedrijfsleven en weten bovendien de waarde van wetenschap aan het grote publiek zichtbaar te maken. Reden voor de Provincie om zich via de titel ‘Limburg Chair’ te verbinden aan deze leerstoel.

Prof. Peters (Hunsel, 1957) werkt op het snijvlak van geneeskunde en natuurwetenschappen. Hij onderzoekt het immuunsysteem op nanometer niveau, met als doel het verbeteren van bijvoorbeeld de behandeling van kanker en tuberculose. Vandaag werd zijn benoeming (per 1-1-2014) bekend gemaakt.

Hij gaat het Institute of Nanoscopy opzetten, dat de ambities van de UM op het gebied van beeldvormende technieken (imaging) mede gaat realiseren. Hiervoor wordt een aantal zeer specialistische microscopen aangeschaft, waarmee dierlijke cellen, bacteriën en virussen maar ook ‘biologicals’ (geneesmiddelen die bestaan uit natuurlijke eiwitten) bij -185 graden Celsius bewerkt en onderzocht kunnen worden. Dit stelt onderzoekers in staat om de eiwitcomplexen in elke cel te visualiseren in hun natuurlijke habitat. Door de 3D-vorm van deze eiwitcomplexen te onderzoeken, hoopt de hoogleraar met zijn nieuw te vormen team een wetenschappelijke bijdrage te leveren aan een beter begrip over het ontstaan van kanker en infectieziektes.

Uniek lab
De komst van prof. Peters van Amsterdam naar Maastricht is een nieuwe, belangrijke stap in de ontwikkeling van de Maastricht Health Campus. De UM en partners hebben eerder al grootschalig geïnvesteerd in de onderzoeks-infrastructuur op deze campus. Eind vorig jaar is bijvoorbeeld Brains Unlimited geopend, met zijn Tesla 3, 7 en 9.4 scanners een voor Nederland uniek, topwetenschappelijk imaging-instituut. De bijzondere mogelijkheden die de UM biedt, in combinatie met de verbindingen naar de Chemelot Campus in Sittard-Geleen en (op termijn) naar de Greenport Campus in Venlo, hebben prof. Peters ertoe gebracht om naar de UM en Limburg te komen.

Met de komst van prof. dr. Peters geeft de UM verdere invulling aan het streven een belangrijke speler te worden in de imaging tak van wetenschappelijk onderzoek. Martin Paul, voorzitter College van Bestuur Universiteit Maastricht: “De Universiteit Maastricht wil, onder meer via het tienjarige investeringsprogramma Kennis-As Limburg, de Limburgse kenniseconomie stimuleren en versterken. Focus op natuurwetenschappen, ofwel sciences, is één van de speerpunten. In dit klimaat vindt het instituut van Peter Peters v ruchtbare grond in Limburg.”

Prof. Peters gaat de komende maanden internationaal wetenschappers werven voor zijn Maastrichtse onderzoeksgroep. In diezelfde periode worden de microscopen ingeregeld. Halverwege het jaar hoopt hij een volwaardig draaiend lab in Maastricht te hebben. Dit lab, gelegen op de Maastricht Health Campus, is van grote betekenis voor de verdere ontwikkeling van onderwijs, onderzoek en valorisatie binnen zowel de Life Sciences als het natuurwetenschappelijk domein.

Universiteitshoogleraar
Prof. dr. Peters is de eerste universiteitshoogleraar van de UM. Een aantal universiteiten in Nederland kent het fenomeen van universiteitshoogleraren die, veelal vanwege hun wetenschappelijke statuur, een bijzondere positie hebben.

Een universiteitshoogleraar staat garant voor innovatief onderzoek en onderwijs, en kan hieraan in grote vrijheid werken. Verder weet hij of zij impulsen te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen. Ook speelt de universiteitshoogleraar een profilerende rol in het academische en maatschappelijke debat.

Aan de UM gaat prof. dr. Peters zich behalve met onderzoek ook bezighouden met onderwijs. Hij heeft zijn sporen op dit vlak overigens verdiend: aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam werd hij al drie keer uitgeroepen tot ‘docent van het jaar’.

Provincie
Gouverneur Theo Bovens van de Provincie Limburg vindt de Limburg Chair niet alleen belangrijk voor de Universiteit Maastricht, maar zeker ook voor de ontwikkelingen in Limburg op het gebied van de Kennis-As, de drie campussen en voor de stappen op kennisgebied die in Heerlen worden gezet (Smart Services Hub).

Gouverneur Bovens is ervan overtuigd dat de ‘universiteitshoogleraar’ een extra impuls geeft aan de onderlinge verbinding en de samenwerking van de partners op kennisgebied in Limburg: “De Limburg Chair is niet alleen een goed initiatief en een mooie primeur van en voor de Universiteit Maastricht, het straalt nadrukkelijk ook af op de grote ambities en op de samenwerking op kennisgebied waaraan in deze provincie door veel partijen hard wordt gewerkt. De Limburg Chair helpt al die plannen en projecten te verwezenlijken en verbindt daardoor wetenschap met bedrijfsleven. Daarnaast zorgt het binnen de academische wereld, maar zeker ook bij het grote publiek voor verdere profilering van Limburg als de provincie waar werk wordt gemaakt van kennis en kennis vervolgens weer voor werk zorgt.”

Via de titel ‘Limburg Chair’ wil de Provincie Limburg zich ook verbinden aan de komst van universiteitshoogleraren. Op welke manier en in welke gevallen dat vorm gaat krijgen, wordt momenteel onderzocht.

Klik hier voor het interview met prof. Peter Peters in het UM webmagazine

Klik hier voor de website van het Institute of Nanoscopy

U kunt ook de perspresentatie van prof. Peters downloaden

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen