Wat is een TIA

Array

Marco Borsato is getroffen door een TIA. Maar wat is dat nou precies? En wat is dan een CVA? Onze neurologe Inge Beijer legt uit.
Bij een TIA vindt een kortdurende verstopping van een bloedvat in de hersenen plaats. De twee belangrijkste oorzaken zijn slagaderverkalking en hartritmestoornissen. Bij het eerste treedt een proces op dat zorgt voor een vernauwing van de slagaders, en dus ook in de slagaders die de hersenen van bloed voorzien. Bij hartritmestoornissen kunnen stolseltjes in het hart ontstaan, die doorschieten naar de hersenen.

Inge BeijerZodra een bloedvat tijdelijk wordt afgesloten, ontstaan uitvalsverschijnselen die enkele minuten duren en vaak binnen twintig minuten verdwijnen. Uiteindelijk zouden ze binnen 24 uur opgelost moeten zijn. De meest voorkomende symptomen zijn een afhangende mondhoek en verlamming van een arm- of beenzijde aan dezelfde lichaamshelft.

Zodra deze klachten ontstaan is het volgens Inge Beijer, neurologe van Máxima Medisch Centrum, verstandig om altijd direct de huisarts te bellen. Mochten de symptomen langer dan een half uur aanhouden, is er een reden om met spoed naar het ziekenhuis te gaan voor een behandeling met bloedverdunners (trombolyse). “Hoe langer een TIA aanhoudt, hoe groter de kans dat er blijvende schade aan overgehouden kan worden.”

Herseninfarct
Bij een herseninfarct is net als bij een TIA een bloedvat in de hersenen afgesloten door een bloedstolsel. Bij een herseninfarct duurt de afsluiting echter langer. Door dit langdurige gebrek aan zuurstof en voeding raakt het hersenweefsel achter de afsluiting zodanig beschadigd dat het niet meer goed functioneert en zelfs kan afsterven. De oorzaken zijn hetzelfde als bij een TIA. De gevolgen echter niet. Deze zijn direct zichtbaar en blijvend. De ernst van deze klachten hangt af van de grootte en het deel van de hersenen dat is aangetast.

Mocht een patiënt toch een herseninfarct krijgen is het van levensbelang dat de trombolysetijd, de tijd tussen binnenkomst in het ziekenhuis en het geven van de behandeling met bloedverdunners, zo kort mogelijk is. Met de minuut sterven steeds meer hersencellen af. Dat kun je beperken door zo snel mogelijk de doorbloeding van dat gebied te herstellen met trombolyse.

Máxima Medisch Centrum scoort goed op dit gebied. Landelijk gezien moet een patiënt binnen één uur een trombolysebehandeling krijgt. Bij MMC is het gemiddelde 27 minuten. Het effect hiervan is afhankelijk van de tijd van binnenkomst op de spoedeisende hulp en de start van de behandeling. Beijer: “Elke minuut telt. Hoe eerder de behandeling start, hoe beter het resultaat.”

Bron: MMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen