Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar sociale psychiatrie Hans Ormel

Array

Prof. dr. Hans Ormel ontving op donderdag 23 januari een koninklijke onderscheiding uit handen van mevrouw Janny Vlietstra, burgemeester van Haren. Ormel is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de onderscheiding onder meer vanwege zijn bijzondere verdiensten als toponderzoeker op het gebied van veelvoorkomende psychiatrische stoornissen, in het bijzonder depressie. De uitreiking vond plaats op het jaarlijkse symposium van het Universitair Centrum Psychiatrie dat geheel in het teken stond van het terugtreden van Ormel.

hans ormelHet wetenschappelijk werk van Hans Ormel heeft in de afgelopen decennia in Nederland en daarbuiten grote invloed gehad op diverse onderzoeksgebieden, waaronder de klinische en gezondheidspsychologie, psychiatrie, gerontologie en medische sociologie. Zijn onderzoek heeft geleid tot tal van belangwekkende inzichten en diverse initiatieven om de eerstelijnszorg te verbeteren, onder andere door het belang te onderstrepen van een terughoudende, stapsgewijze aanpak van depressieve symptomen om onnodig agressieve interventies te voorkomen.

TRAILS
In 2001 richtte Ormel, samen met zijn Rotterdamse collega Frank Verhulst, het langlopende onderzoek TRAILS (TRacking Adolescents’ Individual Lives Survey) op. Dit onderzoek volgt ruim 2500 Noord-Nederlandse jongeren in hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en heeft tot belangrijke resultaten geleid voor preventieve en curatieve behandeling. Ook was hij als principal investigator betrokken bij de grote onderzoeksprojecten MIND-IT (Myocardial InfarctioN and Depression-Intervention Trial) en INSTEL (Interventie Studie Eerste Lijn).

Daarnaast heeft Ormel het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie (ICPE) opgericht en uitgebouwd tot een bloeiende onderzoeksgroep. In zijn carrière is hij vaak een verbindende kracht geweest tussen verschillende onderzoeksgroepen en onderzoekers, zowel nationaal als internationaal.

Hans Ormel blijft actief als parttime hoogleraar psychiatrische epidemiologie en zal zich onder andere blijven inzetten voor TRAILS en het ‘Zwaartekracht’-onderzoek ‘Individual Development’.

Curriculum Vitae
Hans Ormel (1946) studeerde Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en promoveerde in 1980 op een proefschrift met de titel ‘Moeite met leven of een moeilijk leven’. Vanaf 1981 is hij direct of indirect werkzaam geweest voor het UMCG/RUG. Ormel werd in 1994 benoemd tot hoogleraar in Sociale Epidemiologie en is sinds 1996 houder van de leerstoel Sociale Psychiatrie, in het bijzonder Psychiatrische Epidemiologie. Hij was visiting professor aan de Universiteit van Washington en het Center for Health Studies in Seattle, het Institute of Psychiatry in Londen, en was fellow-in-residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in the Humanities en Social Sciences van de KNAW. Sinds 2007 is Ormel hoofd van het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie (ICPE), onderdeel van het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen