Zonder oplossingen kunnen tienduizenden ouderen niet thuis wonen

Cruciale knelpunten op het gebied van wonen en zorg
Donderdag 23 januari heeft de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLi), haar advies ‘Langer zelfstandig, een gedeelde opgave van wonen, zorg en welzijn’ uitgebracht. ActiZ is blij met dit advies, omdat het duidelijk maakt dat er nog een aantal cruciale knelpunten is wanneer ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Dit constateerde ActiZ al eerder en zij heeft hier al verschillende acties op ondernomen. Met het advies van het RLi hoopt ActiZ dat het kabinet en gemeenten de (markt)condities scheppen waarmee markt- en maatschappelijke partijen concrete oplossingen kunnen realiseren waardoor tienduizenden ouderen langer thuis kunnen wonen.

In het advies van de RLi komt als belangrijkste knelpunt naar voren dat vraag en aanbod op het gebied van wonen, zorg en welzijn niet op elkaar zijn afgestemd. Het aantal 80+ers verdubbelt de komende tien jaar (van 650.000 naar 1,3 miljoen). zorg-voor-ouderenDoor de bezuinigingen in de langdurige zorg, en omdat ouderen dit zelf willen, blijft het grootse deel van deze groep thuis wonen.
Het RLi en ook ActiZ constateren dat het huidige aanbod van woningen hiervoor niet geschikt is.

Het Rli geeft aan dat de financiële crisis de benodigde investeringen belemmert; dat onderzoek nodig is om landelijke en regionale cijfers over de behoefte aan seniorenwoningen te achterhalen en dat er onvoldoende wordt samengewerkt tussen de verschillenden partijen die hierbij betrokken zouden moeten zijn. Coalities van bijvoorbeeld woningcorporaties, zorginstellingen en welzijnsaanbieders, die voor mensen met een zorgvraag de domeinen wonen, zorg en welzijn verbinden, moeten worden gekoesterd en gestimuleerd om eigen regie en zelfstandigheid te ondersteunen, stelt het advies. De raad vindt dat ruimte en flexibiliteit noodzakelijk zijn om tot oplossingen te komen.

Stappen

Op al deze punten heeft ActiZ al stappen gezet:

  • ActiZ heeft samen met MKB Nederland/VNO het initiatief genomen voor de DOETANK. Hierin werken onder andere de utiliteitsbouw, de bouwsector, de installatie- en technologie sector, de IT-sector, de MO-groep, de Winkelraad, banken en pensioenfondsen samen om in de komende vijf jaar 100.000 seniorenwoningen te bouwen of aan te passen. ActiZ heeft samen met de Kamer van Koophandel berekend dat er nu al een tekort is van minimaal 84.000 woningen voor ouderen.
  • Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen en Zorg heeft een verbinding gelegd tussen wonen, welzijn en zorg. Samen met MOVISIE en Platform31 heeft het Kenniscentrum een kennis- en experimentenprogramma ‘Langer Thuis’ gestart om lokale initiatieven te steunen.
  • In de transitieagenda die ActiZ in 2013 ontwikkelde en aanbood aan de staatssecretaris van VWS is vastgoed en huisvesting van ouderen een belangrijk speerpunt.

Aad Koster, directeur ActiZ: “Wij hopen dat dit advies van RLi voor de staatssecretaris van VWS en de minister voor Wonen en Rijksdienst die het advies vandaag ontvingen, hét duwtje in de rug is om echt stappen te zetten en de benodigde kaders voor goede seniorenhuisvesting te stellen, zodat ons gezamenlijke doel – dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen – wordt bereikt.”

Over ActiZ
ActiZ is een ondernemende branchevereniging die haar leden faciliteert om een gezonde onderneming te kunnen exploiteren die hoogwaardige zorg en ondersteuning biedt. ActiZ is vooral actief op de zorgterreinen: ouderen, chronisch zieken, kraam en jeugdgezondheid. Ruim 400 leden bieden werk aan 420.000 medewerkers en zorg aan 2 miljoen cliënten. De belangrijkste taak van ActiZ bestaat uit het collectief behartigen van de belangen van haar leden richting politiek, (lokale) overheden, verzekeraars, onderwijs, media en publiek.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen