Wetenschappers VU en VUmc krijgen miljoenen voor toponderzoek

Array

wetenschap kennisAcht wetenschappers krijgen ieder 1,5 miljoen euro van NWO voor vijf jaar onderzoek
Acht topwetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum krijgen ieder 1,5 miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent deze Vici-beurzen jaarlijks toe om wetenschappelijk talent te stimuleren. NWO kende in totaal 31 Vici-beurzen toe, waarvan wetenschappers van de VU en VUmc er acht kregen toegekend. Frank van der Duyn Schouten, rector van de VU, en Wim Stalman, decaan VUmc: “Wij zijn bijzonder trots op dit resultaat. Het bewijst dat in het klimaat aan de VU en VUmc onderzoek van hoog niveau gedijt.”

Is de mens ‘in control’ bij het beheersen van globale overstromingsrisico’s?
Globale overstromingsrisico’s zijn sterk gestegen, vooral doordat mensen naar laaggelegen en kwetsbare steden trekken. Jeroen Aerts (Aard- en Levenswetenschappen) gaat bekijken hoe menselijk handelen deze trend beïnvloedt en of er mogelijkheden zijn om deze trend om te buigen.

Een wichelroede voor beveiligingslekken
Via beveiligingslekken dringen hackers door tot in onze meest vitale computersystemen. Herbert Bos (Exacte Wetenschappen) gaat het securitytesten van software verbeteren door middel van ‘profielschetsen’ van beveiligingslekken en nieuwe technieken om zulke profielschetsen te vinden in bestaande software (waarvan de broncode niet beschikbaar is).

Darmen in balans
Onze darmen huisvesten vele bacteriën. Een gezond immuunsysteem zorgt ervoor dat we niet ziek worden van deze bacteriën, terwijl afwijkende immuunreacties juist kunnen leiden tot chronische darmontsteking. Marjolein van Egmond (VUmc) bepaalt in haar onderzoek hoe het antilichaam IgA bijdraagt aan deze balans.

Neuronen voor aandacht en beheersing
Denken vergt concentratie. Door hersencellen met laserlicht aan en uit te zetten terwijl een dier zich probeert te concentreren, probeert Huib Mansvelder (Aard- en Levenswetenschappen) te ontrafelen hoe netwerken van neuronen in de prefrontale cortex aandacht en beheersing tot stand brengen.

Hoe filteren we visuele informatie?
Onze visuele waarneming wordt continu gefilterd afhankelijk van welke informatie op enig moment relevant voor ons is. Hoe werkt dit filter, hoe wordt het ingesteld, en hoeveel gelijktijdige filters kan het brein aan? Het onderzoek van Christian Olivers (Psychologie en Pedagogiek) achterhaalt hoe het filter werkt.

Gen-netwerken in de psychiatrie
Veel psychiatrische ziektes worden veroorzaakt door kleine foutjes in netwerken van genen. Danielle Posthuma (Aard- en Levenswetenschappen en VUmc) bedenkt nieuwe methoden om deze foutjes op te sporen. Ook onderzoekt ze hoe al deze netwerkfoutjes gezamenlijk leiden tot ziektes zoals schizofrenie, depressie en autisme.

Virale receptoreiwitten versnellen groei hersentumoren
Virussen maken receptoreiwitten aan die gedetecteerd zijn in hersentumoren. Martine Smit (Exacte Wetenschappen) onderzoekt hoe deze virale eiwitten de cel herprogrammeren en bijdragen aan tumorgroei. Deze kennis is essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor de behandeling van hersentumoren.

Maanwater
Hoewel de maan nu kurkdroog is, blijkt uit maansteenonderzoek dat de maan vier miljard jaar geleden water bevatte. Wim van Westrenen (Aard- en Levenswetenschappen), University Research Chair-hoogleraar aan de VU, onderzoekt hoeveel maanwater er was, wanneer het in de maan terechtkwam, en wanneer het verdwenen is. Dit geeft een nieuwe kijk op de vroegste watercyclus van onze eigen planeet, waarvoor alle aanwijzingen door erosie en plaattektoniek verdwenen zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen