UMCG organiseert Valentijns Publiekslezingen: ‘Liefde onder de Loep’

Het UMCG organiseert op donderdag 13 februari een middag met publiekslezingen over verschillende aspecten van ‘de Liefde’. Enkele wetenschappers geven hier een toelichting over hun onderzoek dat met de liefde samenhangt. Er zijn laagdrempelige lezingen over ‘Evolutie van de Liefde’, ‘Liefde en Seks’, ‘Liefde en Lust op Leeftijd’ en ‘Liefde en Liefdesverdriet’. De lezingen zijn gratis toegankelijk, aanmelding is wel noodzakelijk. Aanmelden kan via www.liefde.umcg.nl

Op deze middag zijn er vier lezingen van elk een half uur. Iedere lezing gaat in op een aspect van de liefde.

Johan Mertens vertelt over de biologie van de liefde en probeert verliefdheid, jaloezie en overspel te verklaren via de principes van de evolutie. Hij werkt als hoogleraar sociobiologie en gedragsecologie aan de Universiteit Gent.

Janniko Georgiadis geeft een toelichting op seksueel gedrag en met name het functioneren van het seksuele brein. Hij is docent Anatomie bij de sectie Neurowetenschappen van het UMCG.

Albert Neeleman vertelt over ouderen (65-plus) en seksualiteit. Hij is klinisch psycholoog, psychotherapeut en seksuoloog en werkt bij het Amsterdams Instituut voor Relatie- en Gezinstherapie.

Gert ter Horst geeft een lezing over de veranderingen in het brein ten gevolge van verliefdheid en liefdesverdriet. Beide zijn stressvolle gebeurtenissen en Ter Horst heeft hiervoor vragenlijsten en modellen voor MRI-onderzoek geïntroduceerd. De focus ligt hierbij op de verschillen tussen man en vrouw en de effecten van leeftijd en cultuur. Gert ter Horst, ook wel bekend als Dr. Love, werkt als directeur bij het Neuroimaging Centrum (NIC) van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

 De lezingen zijn geschikt voor iedereen. Medische kennis is niet nodig om ze te kunnen volgen. De sprekers staan er juist om bekend dat zij onderwerpen op een duidelijke, illustratieve en begrijpelijke manier uit te kunnen leggen. De lezingen beginnen om 13.30 uur. Meer informatie over het programma is te vinden op www.liefde.umcg.nl Via die webpagina kunnen belangstellenden zich ook aanmelden voor de Valentijns Publiekslezingen.

De toegang is gratis, maar u moet zich wel van tevoren aanmelden. U kunt dit doen met het aanmeldformulier onderaan deze pagina. Schrijf u snel in want vol is vol en wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Programma ‘Liefde onder de Loep’

13.30 uur – 13.40 uur:  Opening door voorzitter prof. dr. Willem van Son

Prof. Dr. Willem J van Son is internist-nefroloog (nefroloog = nierdeskundige)  verbonden aan het UMCG. Naast het werk met patiënten houdt hij zich bezig met onderwijs in het UMCG en begeleidt hij studenten met (promotie)onderzoek op het gebied van niertransplantaties. Hij is een groot voorstander van het publiek maken van wat er aan onderzoek gebeurd binnen het UMCG. Daarom is hij ook actief in de populaire  Medische Publieks  Academie (MPA), een initiatief uitgaande van het Dagblad van het Noorden  en het UMCG.

 

13.40 uur – 14.20 uur: prof. dr.  Johan Mertens: ‘Evolutie van de Liefde’

Johan Mertens doceert sociobiologie en gedragsecologie aan de Universiteit Gent. Hij probeert een biologische basis voor gedrag (denk aan verliefdheid, jaloezie, overspel, etc.) te vinden. De principes van de evolutie helpen hem daarbij. Als auteur van het populair-wetenschappelijke boek ‘Van zaadcel tot liefde’ is hij geknipt om de biologie van de liefde begrijpelijk uit de doeken te doen.

14.20 uur – 15.00 uur: dr. Janniko Georgiadis: ‘Liefde en Seks’

Janniko Georgiadis is docent Anatomie bij de sectie Neurowetenschappen van het UMCG. Zijn onderzoeksinteresse is seksueel gedrag en met name het functioneren van het seksuele brein.

15.00 uur – 15.30 uur: pauze

15.30 uur – 16.10 uur: drs. Albert Neeleman: ‘Liefde en Lust op Leeftijd’

Albert Neeleman is klinisch psycholoog, psychotherapeut en seksuoloog. Hij is werkzaam als behandelmanager van de jeugdzorg organisatie Yorneo en als consultant voor partnerrelaties bij het Amsterdams Instituut voor Relatie- en Gezinstherapie. Vanuit zijn studie in de psychogerontologie en ervaringen bij de toenmalige Rutgers Stichting heeft hij een aantal publicaties over ouderen en seksualiteit op zijn naam staan.

16.10 uur – 16.50 uur: prof. dr. Gert ter Host: ‘Liefde en Liefdesverdriet’

Gert ter Horst, ook wel bekend als Dr. Love, werkt als directeur bij het Neuroimaging Centrum (NIC) van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.
Zowel verliefd zijn als het verbreken van een relatie worden ervaren als stressvolle gebeurtenissen. Ter Horst heeft vragenlijsten en modellen voor MRI-onderzoek geïntroduceerd om de veranderingen in het brein ten gevolge van verliefdheid/liefdesverdriet te onderzoeken. De focus ligt hierbij op de verschillen tussen man en vrouw en de effecten van leeftijd en cultuur.

17.00 uur: einde

Belangrijk

U krijgt via de e-mail van ons te horen of u bent ingeschreven of niet. Deze email is tegelijkertijd uw toegangsbewijs. U kunt hem printen of tonen op uw smartphone.

Uw gegevens worden alleen voor deze publiekslezing gebruikt en na de lezing vernietigd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen