Verpleegkundig specialist UMC st. Radboud heeft beste IBD-zorgidee

Net als twee jaar geleden reikte de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) op 24 januari de Award voor de Beste IBD-verpleegkundige uit. Maria van Vugt, verpleegkundig specialist in het UMC st. Radboud werd dit jaar tijdens de IBD- scholingsdag vereerd met deze Award voor het beste IBD-zorgidee.
Zorgbehoeften onder naasten 
Maria benadrukt het belang van het inventariseren van zorgbehoeften onder naasten.  Als belangrijke personen uit de sociale omgeving worden geïnformeerd en  begeleid, zijn deze ook beter in staat om de IBD patiënt te ondersteunen. De jury herkent het inventariseren van zorgbehoeften, zowel voor de totale patiëntencategorie als op individueel niveau. Zo kan zorg op maat geleverd worden. Dat daarbij aandacht is voor familie en andere naasten is niet eerder omschreven.
holismeHolistische benadering 
Nienke Ipenburg, jurylid: “De holistische benadering en enthousiasme voor haar ideeën, creëren mogelijkheden om een project te starten dat mogelijkheden biedt om de uitkomsten in elk ziekenhuis te implementeren. Het project is uitvoerbaar op verpleegkundig niveau en kan uitgebreid worden naar daar waar de behoeftes liggen binnen de instelling.”
Resultaten onderzoek
Het instellen van deze award is bedoeld om de IBD-verpleegkundige zorg meer zichtbaar te maken en de zorg voor de patiënt nog beter in kaart te brengen, zodat de patiënt daar beter van wordt. Naast de Award voerde de CCUVN en het NNIC (Nurses Network of IBD Care) een onderzoek uit onder Verpleegkundigen. Een soortgelijke nulmeting werd in 2011 al uitgevoerd. In vergelijking met 2011 valt op dat de verpleegkundigen in 2013 meer taken vervullen. De rol van de MDL- en IBD-verpleegkundige wordt steeds beter vormgegeven en zij krijgt steeds meer en zelfstandigere taken toebedeeld. Een goede ontwikkeling vinden de CCUVN en V&VN.
Opvallend is dat meer verpleegkundigen een zelfstandig spreekuur hebben (dit is gestegen van 73% in 2011 naar 98% in 2013). Het combinatiespreekuur met de behandelend arts is afgenomen met 3% naar 37%. Ook het doen van klinische consulten laat een forse stijging zien van 59% in 2011 naar 85% in 2013.

Recente artikelen