DDT mogelijk gelinkt aan Alzheimer

Array

Uit nieuw onderzoek komt een mogelijk verband naar voren waarin het landbouwgif  DDT een relatie heeft met de kans op het krijgen van Alzheimer ook lijkt DDT ervoor te kunnen zorgen dat het ziektebeeld ernstiger wordt. De studie benadrukt nog eens dat ook omgevingsfactoren een cruciale rol kunnen spelen in het ontstaan van zogenoemde neurodegeneratieve aandoeningen. Bloedmonsters van seniren wijzen laten deze relatie zien, zo blijkt uit een artikel in JAMA Neurology.

De onderzoekers analyseerden het bloed van 86 alzheimerpatiënten met dat van 79 gezonde ouderen. Daarbij keken ze primair naar DDE (1,1-dichloor-2,2-bis(4-chloorfenyl)etheen), de belangrijkste metaboliet van DDT (1,1,1-trichloor-2,2-bis(4-chloorfenyl)etháán, dus). ddtDe halfwaardetijd van DDT in het lichaam is minstens een jaar of zes en die van DDE is nog een paar jaar langer. Alzheimerpatiënten hadden gemiddeld bijna vier keer zo veel DDT in hun bloed als de gezonde controlepersonen. Maar er waren ook een aantal proefpersonen die wel een hoge DDT-concentratie hadden en toch geen alzheimer (en omgekeerd) maar in de groep met de hoogste DDT-levels was de kans op Alzheimer viermaal.

DDT lijkt overigens niet de enige factor te zijn die Alzheimer veroorzaakt, maar dat het wel flink de kans verhoogt dat een zekere genetische aanleg Alzheimer te ontwikkelen. Onderzoekers weten nog altijd niet goed waar Alzheimer door veroorzaakt wordt. Wel gaan onderzoekers ervan uit dat Alzheimer op latere leeftijd veroorzaakt wordt door een combinatie van factoren die samenhangen met genen, levensstijl en omgeving.

De onderzoekers zeggen per ongeluk op dit spoor te zijn gezet toen ze zochten naar een verband tussen de ziekte van Parkinson en een ander pesticide, HCH. Daarbij gebruikten ze alzheimerpatiënten als controlegroep, en bij de analyse viel op dat die meer DDE in hun bloed leken te hebben dan gemiddeld.

In veel landen wordt DDT niet meer gebruikt. Ook in Nederland wordt de pesticide sinds 1973 niet meer gebruikt. Desalniettemin hebben veel mensen de pesticide nog wel in hun bloed zitten, aangezien het decennia kan duren voor deze in het milieu is afgebroken. Bovendien is de pesticide nog lang niet in alle landen verboden en kunnen mensen dus nog steeds met de pesticide in aanraking komen als ze producten uit die landen eten.
Dit onderzoek naar Alzheimer richt zich voornamelijk op genetische factoren, maar deze studie toont aan dat ook omgevingsfactoren het onderzoeken waard zijn.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen