Sterfte aan hart- en vaatziekten in 50 jaar gedaald van 1 op 2 naar 1 op 4

Array

Groep patiënten met chronische hart- en vaatziekten als hartfalen gegroeid
Het percentage mensen dat overlijdt aan hart- en vaatziekten, zoals aan een hartinfarct of beroerte, is de afgelopen 50 jaar gehalveerd. Overleed vijftig jaar geleden één op de twee Nederlanders aan een hart- en vaatziekte, nu is dat één op de vier. Keerzijde van de medaille is dat er een grote groep patiënten met chronische hart- en vaatziekten als hartfalen is bijgekomen. De Hartstichting wil dat in 2025 maximaal 1 op de 5 mensen overlijdt aan een hart- of vaatziekte. Deze reductie ten opzichte van 2012 is mogelijk wanneer we deze ziekten eerder opsporen, meer op maat behandelen en investeren in onderzoek naar genezing. Dit heeft de Hartstichting vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Nieuwspoort over 50 jaar strijd tegen hart- en vaatziekten. De Hartstichting bestaat vandaag 50 jaar.
rood hartFloris Italianer, directeur Hartstichting: “In  50 jaar strijd tegen hart- en vaatziekten is er veel bereikt. Er zijn minder doden, maar we hebben daar veel chronische patiënten  voor teruggekregen. Naar verwachting zijn er in 2020 1,3 miljoen patiënten als gevolg van hart- en vaatziekten. Dit is bijna 10% van de Nederlandse bevolking. Het is daarom van levensbelang om te investeren in preventie en nieuwe innovatieve methoden zodat we deze ziekten in de toekomst kunnen voorkomen en genezen. Zo verbeteren we niet alleen de kwaliteit van leven, maar kunnen we ook de maatschappelijke kosten van hart- en vaatziekten, namelijk 8 miljard euro per jaar, het hoofd blijven bieden.”

 

Verklaringen daling

De daling in sterfte aan hart- en vaatziekten komt onder andere door een forse daling van het aantal rokers in de tachtiger  jaren, het verwijderen van transvetten uit voedingsmiddelen in de negentiger jaren en meer aandacht voor een gezondere levensstijl. Andere pijlers zijn de ontwikkeling van medicijnen voor hart- en vaatziekten, zoals de cholesterol- en bloeddrukverlagers  en betere behandelmethoden, zoals dotteren na een hartinfarct.

 

Sterk toegenomen overleving bij hartstilstand  en betere zorg bij beroerte

Jarenlange intensieve lobby door de Hartstichting voor reanimatie  bij hartstilstand en een betere zorg bij beroerte hebben ook hun vruchten afgeworpen. De overleving na een hartstilstand is sterk toegenomen door  omstanderreanimatie, de toenemende inzet van AED’s en de kennis dat deze hulpverlening in de eerste  6 minuten bij een hartstilstand cruciaal belang is. Bij beroerten nam de sterfte af  door het sneller herkennen en behandelen van een beroerte en de opzet van speciale stroke-units en TIA-poli’s in ziekenhuizen aan het begin van deze eeuw.

 

400 miljoen euro voor onderzoek

Dankzij de Nederlandse vrijgevige samenleving heeft de Hartstichting de afgelopen 50 jaar 400 miljoen euro geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden en preventie.. En de Hartstichting  gaat door. Op dit moment gaat bijvoorbeeld veel onderzoeksgeld naar onderzoek  naar biomarkers om hart- en vaatziekten op te sporen voordat ze toeslaan. Deze ‘verklikkers in het bloed’ geven aan dat er iets mis dreigt te gaan. Dit jaar gaat de Hartstichting mensen die meestrijden tegen hart- en vaatziekten betrekken bij het bepalen van de onderzoeksagenda voor de komende jaren.

 

Feiten en cijfers

–          In 2012 stierven 39.048 mensen aan een hart- of vaatziekte (18.315 mannen en 20.733 vrouwen). Dit zijn dus 107 mensen per dag

–          Internationaal gezien zit Nederland samen met Zweden, Frankrijk en Zwitserland al jaren bij de landen met het minst aantal doden door hart- en vaatziekten

–          De overleving na een hartstilstand is in onderzoeksgebieden toegenomen van 9% in 1995 naar 23% in 2012

–          Bij beroerten nam de sterfte af van 11.100 in 2000 naar 7.700 in 2012

–          Jaarlijks vinden 17.000 hartoperaties en 45.000 dotterbehandelingen plaats (inclusief stents)

 

Meer informatie over 50 jaar strijd tegen hart en vaatziekten is te vinden op www. hartstichting.nl/jubileumuitgave .

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen