Allergie beschermt tegen slechtziendheid op latere leeftijd

Array

Relatie tussen afweer en oogziekte
Mensen met een allergie zijn beter beschermd tegen slechtziendheid op latere leeftijd (macula degeneratie). Dit melden onderzoekers van het Radboudumc, samen met Keulse collega’s, in het tijdschrift Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Macula degeneratie is een oogaandoening die het centrale gedeelte van het netvlies – de macula lutea ofwel gele vlek – aantast. Macula degeneratie is een soort ‘slijtage’ van het netvlies, waardoor de lichtgevoelige laag van het oog minder goed werkt. Omdat de meeste waarnemingscellen in de macula zitten, is het bij uitstek de plek waar scherpe en gedetailleerde beelden ontstaan. Macula degeneratie tast dat vermogen aan.

oogtestAllergie en afweer
In de afgelopen jaren zijn aanwijzingen gevonden, dat het afweersysteem een rol speelt bij het ontstaan van deze leeftijdsgebonden macula degeneratie. Vooral een (over-)actief complementsysteem – het ‘aangeboren’ onderdeel van de afweer – zou de kans op de oogaandoening sterk vergroten.

Om meer zicht te krijgen op die relatie onderzochten wetenschappers van het Radboudumc en de Universiteit van Keulen ruim 3500 mensen met macula degeneratie. Deelnemers aan het onderzoek werd standaard gevraagd naar eventuele allergieën. Anneke den Hollander: “Een allergie is een afweerreactie en we waren benieuwd in hoeverre die allergiereactie effect heeft op de kans om macula degeneratie te ontwikkelen.”

Nieuwsgierig naar mechanisme
De resultaten waren opmerkelijk. Den Hollander: “Een allergie blijkt juist te beschermen tegen macula degeneratie. En het maakt niet uit of het gaat om een allergie tegen pinda’s, pollen, huisstofmijten of medicijnen; het geldt voor allergieën in het algemeen. Heb je een allergie, dan heb je 25 procent minder kans op macula degeneratie. Op latere leeftijd loopt dat verschil zelfs op tot 50 procent.”

Kennelijk hebben afweersysteem en macula degeneratie wel degelijk iets met elkaar te maken, maar de onderzoekers vonden in dit onderzoek geen direct verband met het complementsysteem. Den Hollander: “Een allergie leidt niet tot duidelijke veranderingen in dit complementsysteem, dus moeten we de relatie zoeken in het andere deel, in het verworven afweersysteem. De resultaten maken ons in elk geval bijzonder nieuwsgierig naar hoe die bescherming via een allergie tot stand komt. Mogelijk kunnen we die kennis gebruiken voor de ontwikkeling van een betere behandeling of preventie van de ziekte.”

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen