Medische Spectrum Twente heeft lager sterftecijfer dan gemiddeld

Array

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) berekent elk jaar voor alle Nederlandse ziekenhuizen de sterftecijfers, ook wel HSMR (Hospital Standardised Mortality Ratio) genoemd. In 2012 variëren de indexcijfers van de Nederlandse ziekenhuizen van 62 tot 123, waarbij 100 het gemiddelde is.

Het Medisch Spectrum Twente heeft over 2012 een gestandaardiseerd sterftecijfer van 95, dus een lager sterftecijfer dan gemiddeld in andere Nederlandse ziekenhuizen.  Het sterftecijfer over de periode 2010 – 2012 bedraagt 97. Een HSMR onder de 100 geeft aan dat in een ziekenhuis minder patiënten overlijden dan op basis van het Nederlandse gemiddelde mag worden verwacht.MST_Ingang_HaaksbergerstraatDe HSMR is een indicator om sterfte in ziekenhuizen te vergelijken, waarbij rekening wordt gehouden met de kenmerken en de opname van de verschillende soorten patiënten. Het ene ziekenhuis heeft meer patiënten met levensbedreigende ziekten of krijgt meer ernstige traumapatiënten dan het andere, maar ook de complexiteit van patiënten verschilt. In de HSMR worden die verschillen gecorrigeerd.

Bas Leerink, voorzitter van de Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente is content met de gemiddeld lage sterftecijfers: “Wij zijn er continue alert op of wij onze processen en diensten kunnen verbeteren. Wij streven ernaar om kwalitatief de allerbeste zorg te leveren. Deze cijfers geven aan dat wij het goed doen. Dat neemt niet weg dat wij er alles aan zullen blijven doen de sterftecijfers gemiddeld nog lager te krijgen.”

Het volledige rapport kunt u hier downloaden.

Bron: MST

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen