Magnetisch uitschuifbare correctiestaaf aangebracht in vergroeide rug

Array

scolioseIn het UMC Utrecht is voor het eerst is in Nederland bij een kind met een ernstige aangeboren vergroeiing van de ruggengraat (ook wel scoliose genoemd) een magnetisch uitschuifbare correctiestaaf ingebracht. Deze staaf kan met behulp van een afstandsbediening langer worden gemaakt wanneer het kind groeit. Hierdoor zijn vervolgoperaties waarbij telkens een langere staaf wordt ingebracht – tot voor kort vaak onvermijdelijk – in de meeste gevallen niet meer nodig.

Deze bijzondere en complexe operatie, waarbij tevens een misvormde wervel werd verwijderd, is recentelijk voor het eerst in Nederland uitgevoerd door prof. René Castelein en dr. Moyo Kruyt, beiden als orthopedisch chirurg verbonden aan de afdeling Orthopedie van het UMC Utrecht.
Bij jonge kinderen met een ernstige vergroeiing van de rug wordt al langer gebruik gemaakt van staven voor correctie en ondersteuning van de ruggengraat. Tijdens de groei ondergaan deze kinderen momenteel meerder malen een stressvolle operatie met een lange herstelperiode waarbij telkens de ingebrachte staaf verlengd wordt. Met de nieuwe technologie (MAGnetic Expansion Control ofwel MAGEC genaamd) kan de arts de correctiestaven tijdens een periodiek polikliniekbezoek met behulp van een externe, magnetisch gecontroleerde afstandsbediening verlengen. Hierdoor wordt op een niet-invasieve manier verkromming van de ruggengraat tegengegaan, zonder dat het kind telkens opnieuw geopereerd moet worden.

De nieuwe techniek, die werd ontwikkeld in de Verenigde Staten, wordt in het buitenland al enkele jaren in toenemende mate uitgevoerd. Met name in het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong is er al meer ervaring mee en de klinische resultaten zijn goed.

Prof. dr. Castelein: “Dit is natuurlijk een geweldig voordeel voor de kinderen die last hebben van ernstige vergroeiing van de wervelkolom. Vanzelfsprekend ziet iedereen er als een berg tegenop om enkele keren per jaar opnieuw geopereerd te moeten worden. De bedoeling van deze nieuwe techniek is dat een eenmalige operatie gedurende de groeiperiode van het kind afdoende is. Daarnaast is het uiteindelijk ook voor het ziekenhuis een goede zaak omdat hierdoor nog maar één operatie en het bijbehorende ziekenhuisverblijf nodig zijn, waardoor de zorgkosten kunnen worden beperkt. We hebben bewust even gewacht met het naar buiten brengen van dit bericht omdat we het resultaat van de eerste ingreep goed wilden volgen.”

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de ruggengraat, waarbij deze om haar as draait en waardoor op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben ontstaat. In Nederland zijn zo’n 60.000 scoliosepatiënten en elk jaar komen er ongeveer 1000 nieuwe gevallen bij. De aandoening openbaart zich meestal tijdens de groei van baby naar volwassene en de oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. Scoliose veroorzaakt pijn, bewegingsbeperking, verminderde longfunctie en cosmetische effecten. Scoliose heeft daardoor een grote impact op het dagelijks leven en de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van de patiënt en zijn omgeving.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen