Röpcke-Zweers Ziekenhuis start elektronisch voorschrijven geneesmiddelen

SONY DSCMaandag 3 februari is het zo ver. Dan start het Röpcke-Zweers Ziekenhuis met het Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS). Met ingang van die datum registreert het Hardenbergse ziekenhuis het voorschrijven en toedienen van geneesmiddelen digitaal. Het Actueel Medicatieoverzicht (AMO) dat de patiënt meeneemt van de bronapotheek – de eigen openbare apotheek of apotheekhoudende huisarts – is daarbij essentieel. Belangrijk doel is om medicatieveiligheid verder te verbeteren.

Het in gebruik nemen van het Elektronisch Voorschrijf Systeem in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis is één van de belangrijkste stappen in de verdere ontwikkeling van het Elektronisch Patiëntdossier (EPD) binnen de Saxenburgh Groep, waarvan het ziekenhuis deel uitmaakt. Bevoegde zorgprofessionals in het ziekenhuis hebben zo overal en op elk moment volledig inzicht in de medicatiegegevens van een patiënt. Dit zorgt ervoor, dat het medicatieproces zorgvuldig, veilig en efficiënt verloopt.

Medicatieoverdracht verbetert
Ziekenhuisapotheker Willem van der Veen, nauw betrokken bij dit omvangrijke project: “Door de voorgeschreven geneesmiddelen al door de arts in de computersystemen in te laten voeren, kunnen we bijvoorbeeld al tijdens het voorschrijven de dosering controleren, allergieën opmerken en interacties – de reactie van de verschillende geneesmiddelen op elkaar – signaleren. Alle medicatiehandelingen, zoals het voorschrijven, uitzetten en toedienen, zetten we in één systeem, zodat we snel kunnen inspelen op de meest actuele medische situatie van de patiënt.” Het handgeschreven receptbriefje van de specialist is hiermee verleden tijd. De patiënt krijgt voortaan een geprint recept mee.

Actueel Medicatieoverzicht
Frank Bruggeman, apotheker in Ommen en mede kartrekker van het EVS-project legt uit: “De bronapotheek is de apotheek, veelal bij de mensen om de hoek, die overzicht heeft van alle medicijnen die een patiënt gebruikt. Het kan ook een apotheekhoudende huisarts zijn. De bronapotheek verstrekt op verzoek een Actueel Medicatieoverzicht  – AMO – aan de patiënt. Iedere patiënt wordt verzocht bij een bezoek aan het ziekenhuis een geprint AMO mee te nemen.” Dat geldt per 3 februari, de datum waarop het Hardenbergse ziekenhuis het EVS in gebruik neemt. “Heel belangrijk voor het optimaal functioneren van het digitale systeem”, voegt Van der Veen toe. Medewerkers zitten klaar om hetzij aan de balie op de verschillende poli’s, hetzij in de centrale hal de gegevens te verwerken.

Intensief voorbereid
Binnen de Saxenburgh Groep hebben medisch specialisten, verpleegkundigen, ziekenhuisapothekers en -assistenten het EVS-project maandenlang intensief voorbereid, ondersteund door beleidsmedewerker, ICT, regio-apotheker en leverancier ChipSoft. Alle zorgprofessionals zijn geschoold. Aan de patiëntde belangrijke taak om samen met de zorgverleners bij te dragen aan de veiligheid en efficiency van het medicijngebruik.