5de Autismeweek: ‘Ontmoet Autisme’ 29 maart t/m 5 april 2014

Array

gesprekWereld Autisme Dag 2 april 2014
Van 29 maart t/m 5 april 2014 vindt de vijfde Autismeweek plaats. Deze week wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het AutismeFonds. Hierin wordt samen met tientallen deelnemende organisaties aandacht gevraagd voor de ca. 190.000 mensen met autisme in Nederland. De Autismeweek wordt elk jaar georganiseerd rond 2 april, de dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day).

Dit jaar is ‘Ontmoet Autisme’! het thema van de NVA Autismeweek. Niet alleen de NVA zelf, maar ook vele verschillende organisaties in het land pakken dit thema op door een activiteit te organiseren waarbij mensen met en zonder autisme samenkomen en met elkaar in gesprek gaan. Iedereen kan een activiteit uploaden op de actiewebsite:  www.autismeweek.nl

Als je autisme hebt, heb je doorgaans een goed oog voor detail, ben je uitgesproken eerlijk, en bereid om hard te werken en ergens voor te gáán. Maar je hebt tegelijkertijd moeite met communicatie, overzicht en prikkels. Het is voor veel mensen met een vorm van autisme daardoor niet vanzelfsprekend dat je elke dag naar school gaat of werk hebt. Grote en kleine talenten blijven veel te vaak onbenut. Daarom vragen de NVA en het AutismeFonds in de Autismeweek 2013 aandacht voor autisme.

Interim-Directeur Swanet Woldhuis van de NVA:Politici, werkgevers, leerkrachten, buren en kennissen: laat mensen met autisme niet aan de zijlijn staan! Ga met hen in gesprek, erken hun talenten, help hen bij wat ze lastig vinden. Want de meeste mensen met autisme willen niets liever dan meedoen, en met de juiste begeleiding kán dat vaak ook. Naar school en werken. Hun eigen rol invullen en de eigen mogelijkheden benutten en ontwikkelen.”

Light it up blue; wereldwijde sympathie actie voor mensen met autisme
Wereldwijd zal op World Autism Awareness Day (2 april) aandacht worden gevraagd voor autisme met de actie Light it up blue. Het initiatief bestaat nu een aantal jaren en meer dan 180 steden in 35 landen op 6 continenten doen mee. Zo werden o.a. het Empire State Building, de Niagara watervallen, het Sydney Opera House en het beeld ‘Christus de Verlosser’ in Rio de Janeiro blauw aangelicht. In voorgaande jaren deed het AutismeFonds mee door o.a. de Amsterdamse Westertoren en Paleis Soestdijk blauw te verlichten. Ook dit jaar zullen in Nederland meerdere gebouwen blauw verlicht worden, als sympathiebetuiging aan mensen met autisme. De voortgang van alle activiteiten in het land en Light It Up Blue is te vinden op www.autismeweek.nl.

De Autismeweek is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen