Internist dr. Harm Haak benoemd tot hoogleraar Maastricht UMC+

Array

Harm Haak internist MMCMaastricht UMC+ heeft dr. Harm Haak benoemd tot hoogleraar interne geneeskunde. Haak gaat de samenwerking met Maastricht UMC+ en Máxima Medisch Centrum (MMC) voor de interne geneeskunde en in het bijzonder de acute geneeskunde op het gebied van onderzoek inhoud geven. De acute interne geneeskunde wordt klinisch verder gestroomlijnd, en afgestemd op de zorg die op de SpoedEisende Hulp (SEH) wordt gegeven.

Focus van het onderzoek is het logistieke proces op de SEH en de zorg voor de oudere patiënt op de SEH. Het onderzoek vindt gedeeltelijk in samenwerking met de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven plaats.

Prof. dr. Haak werd in 1992 na zijn opleiding tot internist aan het Diakonessenhuis in Hilversum en het Academisch Ziekenhuis Leiden benoemd tot internist in het Diaconessenhuis Eindhoven (tegenwoordig Máxima Medisch Centrum) met als missie de opleiding tot internist in het Diaconessenhuis te ontwikkelen. In 1993 werd die opleiding toegekend. Sinds dat jaar functioneert Haak als opleider interne geneeskunde. De opleiding interne geneeskunde MMC in de opleidingsregio van Maastricht, is inmiddels uitgebouwd met een capaciteit van 25 arts-assistenten. Tevens zijn er co-assistenten vanuit Maastricht die stage lopen in de kliniek evenals voor een wetenschapstage.

De differentiatie acute geneeskunde in de interne geneeskunde is door de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) ingesteld in 2006. Harm Haak heeft de sectie acute geneeskunde en de differentiatie bestuurlijk mede vormgegeven. Sinds 2010 is hij geregistreerd voor dit nieuwe aandachtsgebied in de interne geneeskunde. Haak is lid van de sectie acute geneeskunde.

In nationaal en internationaal studieverband heeft Haak veel onderzoek gedaan. In 1993 promoveerde Haak op het proefschrift “Adrenocortical Carcinoma” (Bijnierschors kanker). Op het terrein van deze zeldzame ziekte heeft Haak een expertise die nationaal en internationaal erkend is. Hij coördineert het Bijnier Netwerk Nederland. Dat netwerk organiseert de zorg regionaal met expertise centra. Het Máxima Medisch Centrum is hét regiocentrum voor Zuid-Nederland en functioneert daarnaast als tertiair verwijscentrum voor de andere centra. In het netwerk wordt ook onderzoek ontwikkeld op het terrein van bijnierschors kanker. In internationaal verband wordt geparticipeerd in wetenschappelijk onderzoek. Haak is kernonderzoeker van enkele belangrijke internationale publicaties. Hij begeleidt bovendien promovendi op dit terrein. Voor de endocrinologie en de endocriene tumoren in het bijzonder komen de patiënten uit heel Nederland en soms ook uit België.

Andere gebieden van medisch wetenschappelijk onderzoek van Prof. dr. Haak betreffen diabetes en kanker, schildkliercarcinoom, acute geneeskunde, en de ontwikkeling van een diabetes simulator.

Sinds 2011 is Haak decaan van MMC. In deze hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor de inhoudelijke aansturing van de MMC Academie en daarmee de opleidingen en medisch wetenschappelijk onderzoek in Máxima Medisch Centrum. Als decaan vertegenwoordigt dr. Haak het ziekenhuis in de Stichting Topklinische Ziekenhuizen. Ook afstemming met de TU/e op het terrein van de wetenschap en opleidingen behoort tot zijn verantwoordelijkheden.

Vierde professor
Na zijn benoeming zal Haak werkzaam blijven in MMC. Haak is daarmee de vierde professor die als medisch specialist verbonden is aan MMC. Kinderarts/neonatoloog prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo, gynaecoloog prof. dr. Guid Oei en klinisch fysicus prof. dr. ir. Pieter Wijn gingen hem voor.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen