Online cursus voor partners van kankerpatiënten

www-onlineKanker is een ingrijpende ziekte voor de patiënt zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. Veel partners van kankerpatiënten worstelen met klachten als somberheid, vermoeidheid, slaapproblemen en angst. Het aanbod van hulp aan partners is beperkt en meestal niet online beschikbaar. Nadine Köhle, promovenda van de Universiteit Twente, heeft daarom de online cursus ‘Houvast, voor elkaar’ ontwikkeld speciaal voor de partners van kankerpatiënten. Köhle is verbonden aan onderzoeksinstituut IGS van de universiteit.

Partners van kankerpatiënten negeren vaak hun klachten als somberheid en angst. Zij zijn immers niet degenen die ernstig ziek zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft eerder laten zien dat het onderdrukken en vermijden van emoties, de kans op depressies, angststoornissen en alcoholverslaving vergroot. Om deze reden start promovenda Nadine Köhle de online cursus ‘Houvast, voor elkaar’ voor partners van kankerpatiënten. De cursus biedt informatie en steun, richt zich op het verminderen van stress, psychische en fysieke klachten en helpt partners het beste te halen uit deze moeilijke tijd. De cursus maakt deel uit van het promotieonderzoek van Köhle.

Lage drempel
Nadine Köhle: “Het is opmerkelijk dat er weinig aanbod is van hulp aan partners van kankerpatiënten, ook online niet. De stap naar de hulpverlening, de huisarts of een psycholoog is heel groot. Maar de drempel om deel te nemen aan een online cursus is veel lager. Daarnaast is het  internet anoniem en mensen kunnen er op elk gewenst moment én plaats gebruik van maken.”

Tips en oefeningen
De cursus bestaat uit zes basislessen waarin steeds één onderwerp centraal staat zoals het herkennen en omgaan met emoties, het belang van communicatie en vriendelijk zijn voor jezelf. De lessen bevatten informatie, tips en oefeningen om bijvoorbeeld veerkracht te bevorderen, meer te leven in het ‘nu’ en stil te staan bij dingen die echt belangrijk zijn. Daarnaast zijn er mogelijkheden om in contact te komen met lotgenoten.  Bij het maken van de cursus is nauw samengewerkt met partners van kankerpatiënten. Hun wensen, behoeften en ideeën vormen dan ook de basis van de cursus ‘Houvast, voor elkaar’.

Meer informatie
De online cursus is ontwikkeld in samenwerking met het VU medisch centrum en met financiële steun van KWF Kankerbestrijding en Stichting Alpe d’HuZes. De inschrijving voor deze cursus is geopend.  Bent u zelf partner van een kankerpatiënt of kent u iemand wiens partner kanker heeft? Ga dan voor meer informatie en inschrijven naar  www.houvastvoorelkaar.nl

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen