Zorgverzekeraars dragen bij aan betere kwaliteit en transparantie kankerbehandelingen

Array

kwaliteitOm verschillen tussen diagnostiek en behandeling bij kanker te bestrijden moeten de kwaliteitsnormen verbreed worden, de concentratie van de behandeling van minder voorkomende tumorsoorten verbeteren en de registratie van de behandeling verbeteren. Dit concluderen KWF Kankerbestrijding en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in twee rapporten over de kwaliteit van de kankerzorg in Nederland, die zij vandaag publiceren. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ondersteunt deze conclusies.

“En dat niet alleen, we maken ons ook sterk voor deze acties. Daar zijn we al een tijd mee bezig en dat blijven we doen”, zegt Marianne Lensink, directeur Zorg bij ZN. De zorgverzekeraars leveren bijdrage aan transparantie, samen met de beroepsgroep. “Zo hebben we voor 18 complexe behandelingen aan de hand van minimum kwaliteitsnormen –opgesteld door de wetenschappelijke beroepsverenigingen- in kaart welke ziekenhuizen hieraan voldoen en publiceren die op de site www.minimumkwaliteitsnormen.nl.” Dit gaat veelal over specifieke hoog-complexe ingrepen. Een flink aantal ziekenhuizen heeft aangegeven niet aan één of meerdere normen te kunnen voldoen, met als gevolg dat een substantieel deel van de ziekenhuizen voor sommige ingrepen heeft besloten om de behandeling niet langer meer aan te bieden. Op deze manier realiseren zorgverzekeraars voor steeds meer behandelingen dat zorg die niet aan de minimum kwaliteitsnormen van de beroepsgroep voldoet, ook niet meer aangeboden wordt.

Bijdrage ZN aan klinische registraties
Een andere belangrijke bijdrage van de zorgverzekeraars aan de verbetering van de behandeling van kanker is de steun aan de ontwikkeling van klinische registraties. ZN stelt middelen beschikbaar aan het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). De klinische registraties van DICA verzamelen gegevens over het naleven van richtlijnen, de duur van een ziekenhuisopname en het aantal eventuele complicaties. Uniek aan het systeem is de wekelijkse online terugkoppeling met een landelijke benchmark. Zo kunnen behandelaars resultaten vergelijken met die van andere ziekenhuizen.

Aandacht voor prostaatkanker
Desondanks zijn er nu nog steeds verschillen in resultaten van behandeling, zo blijkt vandaag uit de twee rapporten. “Het moet dus nog beter en transparanter. Waarbij wij extra aandacht vragen voor het in kaart brengen van de behandeling bij prostaatkanker. We proberen al enige tijd in gesprek te komen met de urologen hierover, maar tot nu toe zonder resultaat”, meldt Lensink. Ze benadrukt ten slotte dat er in algemene zin een versnelling moet komen van het in kaart brengen en openbaar maken van de resultaten van behandeling van kanker. “Maar dat moet wel zorgvuldig gebeuren”, besluit de directeur Zorg van ZN.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen