6 februari: Zero Tolerance Dag tegen vrouwelijke genitale verminking

Array

Op donderdag 6 februari 2014 organiseert Platform 6/2 bij Rasa te Utrecht de Internationale Dag Zero Tolerance tegen vrouwelijke genitale verminking. Deze bijeenkomst staat in het teken van de nationale en internationale bestrijding van vrouwelijke genitale verminking (vgv) en de resultaten tot nu toe.
Stichting HIRDA presenteert de resultaten van het grootschalige onderzoek “Vrouwenbesnijdenis in Somalie?. Actueel inzicht in de praktijk en analyse van het effect van projecten gericht op het tegengaan van besnijdenis” (2014). Het ministerie van Veiligheid en Justitie zal de geactualiseerde Verklaring tegen Meisjesbesnijdenis presenteren. Pharos licht het gebruik van de Verklaring toe. Daarnaast verzorgen Haga Ziekenhuis en Publieke Gezondheid en Veiligheid Nederland (voorheen GGD Nederland) een presentatie over de spreekuren “Zorg voor besneden vrouwen” in 7 pilot-regio’s in Nederland. Federatie Somalische Associaties Nederland presenteert het EU-project Create YouthNet, over internationale jongerenbetrokkenheid bij vgv.ZeroToleranceFGM-500x388Grootschalig onderzoek vrouwenbesnijdenis in Somalie?
Resultaten van een grootschalig onderzoek naar vrouwenbesnijdenis in Somalie? laten duidelijke trends zien in de manier waarop wordt besneden, hoeveel meisjes worden besneden en de heersende stigma’s omtrent vrouwenbesnijdenis.

Stichting HIRDA is in samenwerking met 17 lokale partnerorganisaties, een grootschalig onderzoek in Somalie? gestart naar huidige praktijken rondom vrouwenbesnijdenis. Er is ook gemeten wat het effect is van campagnes van organisaties gericht op het bestrijden van vrouwenbesnijdenis in Somalie?. Ruim 3000 Somalie?rs hebben meegedaan aan het onderzoek, dat via een App op een smartphone is afgenomen.

Platform 6/2
6 februari is door het Inter-African Committee (IAC) uitgeroepen tot de Internationale Dag van Zero Tolerance Against Female Genital Mutilation. Sindsdien sporen zij alle landen aan om deze dag jaarlijks te herdenken en op deze manier de strijd tegen vgv te stimuleren. In Nederland is het Platform 6/2 speciaal opgericht om gehoor te geven aan de oproep. Sinds 2004 organiseert het Platform 6/2 elk jaar op 6 februari een internationale bijeenkomst om in Nederland meer bekendheid aan vgv te geven en discussie te voeren over de wijze waarop vgv bestreden kan worden. Platform 6/2 is een samenwerkingsverband tussen de organisaties: Defence for Children, Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN), Pharos, kennis- en adviescentrum, Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON), Plan Nederland en Association of European Parliamentarians with Africa (AWEPA).

Belangrijke projecten en ontwikkelingen komen tijdens deze middagbijeenkomst aan bod. Nur Albayrak van het Ministerie van Veiligheid & Justitie zal de geactualiseerde Verklaring tegen Meisjesbesnijdenis presenteren en Diede Sterenborg van Pharos zal het gebruik van de Verklaring toelichten. Sylvana Rikkert (Hirda) verzorgt de primeur van grootschalig onderzoek in Somalië. Zij presenteert de resultaten van: “Vrouwenbesnijdenis in Somalië. Actueel inzicht in de praktijk en analyse van het effect van projecten gericht op het tegengaan van besnijdenis”.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen