Antoni van Leeuwenhoek en Slotervaartziekenhuis richten coloscopiecentrum op

Array

In januari 2014 is het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het Coloscopiecentrum Antoni van Leeuwenhoek en Slotervaartziekenhuis geaccrediteerd. Het gezamenlijke coloscopiecentrum voldoet aan de strenge kwaliteitseisen die in het kader van het bevolkingsonderzoek zijn opgesteld.

Vanaf 1 januari 2014 is gestart met het uitnodigen van mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. colonscopieVia de post wordt een buisje opgestuurd waarin ontlasting moet worden verzameld. Deze ontlasting wordt in één van de laboratoria onderzocht op sporen van bloed. Als er sporen van bloed in de ontlasting wordt gevonden, volgt vervolgonderzoek middels een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) in een ziekenhuis. Het RIVM geeft bij een afwijkende ontlastingstest aan waar de desbetreffende persoon een vervolgonderzoek kan laten uitvoeren. Dit gebeurt aan de hand van postcodegebieden en wachttijd voor het intakegesprek. Het Coloscopiecentrum Antoni van Leeuwenhoek en Slotervaartziekenhuis is één van de ziekenhuizen waar het RIVM naar gaat verwijzen. Afhankelijk van de bevindingen bij de coloscopie kunnen deelnemers direct behandeld worden of zal een behandelplan worden aangeboden in één van beide ziekenhuizen.

De nauwe samenwerking van Antoni van Leeuwenhoek en het Slotervaartziekenhuis in het coloscopiecentrum betekent dat de specifieke expertise van beide ziekenhuizen kan worden ingezet bij deelnemers aan het bevolkingsonderzoek, die geconfronteerd worden met dikke darmkanker of grote darmpoliepen.

Deelname aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig. De kosten voor het vervolgonderzoek vallen onder de normale zorgkosten. Afhankelijk van het eigen risico kan het zijn dat men een gedeelte zelf moet betalen. Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl, www.avl.nl/coloscopiecentrum of www.slotervaartziekenhuis.nl/coloscopiecentrum.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen