Santeon maakt uitkomst behandelingen long- en prostaatkanker openbaar

Array

Santeon, het samenwerkingsverband van zes klinische ziekenhuizen, maakt deze week de uitkomsten van behandelingen van long- en prostaatkanker openbaar. Hiermee krijgen patiënten meer inzicht in de kans op complicaties, levenswachting en de kwaliteit van leven na de behandeling. Dat meldt de Telegraaf.

Dit is bekend gemaakt door voorzitter raad van bestuur Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Dit ziekenhuis maakt met nog vijf ziekenhuizen deel uit van Santeon, waarvan Batenburg ook voorzitter is. Santeon ontwikkelde het concept ‘Zorg voor uitkomst’, waarin de resultaten van behandelingen worden vastgelegd.

cijfersVolgens Batenburg wordt het tijd dat ziekenhuizen verder gaan dan sterftecijfers bekendmaken. ‘Natuurlijk wil je dat weten als patiënt. Maar de kwaliteit van leven ná de behandeling is minstens zo belangrijk. Bij een prostaatkankeringreep zijn er kansen op incontinentie en potentiestoornissen. De percentages van die complicaties maken wij openbaar.’

‘Zorg voor Uitkomst’ begint met drie ziekenhuizen en zal later dit jaar door drie andere ziekenhuizen worden aangevuld. Batenburg verwacht dat dit concept een landelijke standaard wordt en dat meer ziekenhuizen zich aansluiten: ‘Natuurlijk zijn die cijfers spannend, maar we moeten echt meer open zijn naar de patiënt. Die krijgt hiermee nu echt een keuze. En door die openheid leren de specialisten ook van elkaar.’

Bron: Santeon

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen