Behandeling mogelijk voor duizenden patiënten met koude intolerantie handen

Array

Promotie-onderzoek geeft inzicht in oorzaken klachten
Duizenden patiënten met koude intolerantie aan de hand kunnen op termijn beter worden behandeld. Uit onderzoek van plastisch chirurg in opleiding Ernst Smits blijkt dat de klachten niet worden veroorzaakt door een ontregelde bloeddoorstroming, maar door aangetaste zenuwen. Klachten waren bekend bij patiënten met zenuwletsel of na een amputatie, maar worden nu ook erkend na een gewone handbreuk. Ieder jaar zien plastisch chirurgen 1000 nieuwe patiënten die na een jaar na een handbreuk, amputatie van een vinger of een zenuwletsel nog last hebben van pijnlijke handen bij kou. Bij extreme vormen van koude intolerantie moeten patiënten zelfs in de zomer handschoenen dragen. Op basis van het onderzoek van Smits is het mogelijk om specifieke medicatie te ontwikkelen om de pijn te verlichten en de klachten te verhelpen. Smits promoveert vandaag aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

winterhanden-mfMensen met koude intolerantie hebben abnormaal veel pijn bij ogenschijnlijk ‘gewone’ kou. Vaak nog jaren nadat zij handletsel opliepen. Ook ervaren zij kou anders: temperaturen die voor gezonde mensen niet pijnlijk zijn (19 graden), zijn dat voor deze patiëntengroep wel. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 50.000 handbreuken geregistreerd, 790 amputaties van een vinger en lopen 200 mensen zenuwletsel in de onderarm op. Van die laatste twee patiëntengroepen heeft minimaal de helft last van koude intolerantie. Elk jaar komen er hierdoor ongeveer 1000 patiënten bij.

Oorzaken koude intolerantie

Een belangrijk deel van het onderzoek gaat over de totstandkoming van koude intolerantie. Dit werpt een nieuw licht op hoe je de kwaal te lijf zou moeten gaan. Op basis van het onderzoek stelde Smits vast dat niet een gebrekkige doorbloeding van de hand de oorzaak van de klachten van koude intolerantie is, maar vooral ontregelde zenuwen en pijnverwerkingssysteem.

Passende medicatie
Nu het werkingsmechanisme beter in kaart is gebracht, kan er op termijn een flinke slag worden gemaakt met nieuwe behandelmethoden en betere medicatie. We kunnen straks beter passende medicatie vinden voor patiënten met koude intolerantie. Bijvoorbeeld lokaal toe te dienen medicatie, of medicatie speciaal voor tijdens de winterperiode. Ik ben blij hieraan een bijdrage te kunnen leveren, en zal me ook in de toekomst blijven verdiepen in dit thema”, zegt Smits.

Dagelijkse hinder
De gevolgen van koude intolerantie raken patiënten dagelijks met flinke pijnklachten. “Zo zijn er mensen die zelfs in de zomer met handschoenen aan moeten fietsen en ondervinden patiënten er al hinder van als zij iets uit het vriesvak moeten pakken”, zegt Smits. Tijdens zijn onderzoek voerde hij een test uit die de aard van het probleem goed illustreert. Hij liet verschillende testpersonen een gekoeld blokje vastpakken. “Normale mensen bleken bij 11 graden een gevoel van pijn te ervaren, waar dit bij mensen met koude intolerantie al bij 19 graden het geval was.

Bron: NVPC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen