‘Kwaliteit health apps moet aantoonbaar zijn’

Array

Het aantal medische apps groeit als kool. Wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 95 duizend health apps in omloop. Wie ‘medical app’ intikt in de appstores van Apple, Android en Windows, krijgt een duizelingwekkende lijst voorgeschoteld. Zaak is het kaf van het koren te scheiden, stelt Karin Oost hoofd van Artsennet, de medische portal voor artsen. Tijdens Zorg & ICT – van 25 tot en met 27 maart 2014 in de Jaarbeurs in Utrecht – verzorgt Artsennet een bijdrage aan de Zorgacademie, een nieuw onderdeel van de vakbeurs, over health apps.

Een van de middelen die Artsennet inzet, zijn de jaarlijkse Health App Awards. “Alle apps die meedoen, zijn beoordeeld door artsen en patiënten zelf”, aldus Oost. appotheek“Onafhankelijke kwaliteitstoetsing is erg waardevol, maar er is meer nodig. Het kwaliteitsvraagstuk blijft van wezenlijk belang. Het enorme aanbod maakt het artsen en patiënten erg moeilijk de kwaliteit en prestaties van apps te doorgronden. Artsen maar ook politici vragen hierom. Veel artsen zijn nog terughoudend in het voorschrijven van apps. Ze zijn niet overtuigd van de betrouwbaarheid ervan.”

CE-markering
Een van de onderwerpen van de workshops van Artsennet tijdens de Zorgacademie is CE-markering. “Nog maar een klein aantal medische apps in ons land beschikt hierover. Jammer, want daarmee voldoet een app aan de eisen die deze Europese norm oplegt aan medische hulpmiddelen. Kortom, het bevestigt de deugdelijkheid en betrouwbaarheid van de app. Dit is van het hoogste belang om medische missers te voorkomen. Al hebben niet alle apps een CE-markering nodig”, benadrukt Oost.

Database voor health apps
Artsenfederatie KNMG en zorgverzekeraar VvAA – de twee partners in Artsennet – gaan een keurmerk ontwikkelen dat de betrouwbaarheid en medische functionaliteit van health apps gaat borgen. “We zien dit als een belangrijke stap”, zegt Oost. “Ook kunnen we zo de grote hoeveelheid van apps beoordelen, die geen medisch hulpmiddel zijn, maar nadrukkelijk zijn gericht op de communicatie van arts en patiënt en het leven van beiden kunnen vergemakkelijken.” Alle gereviewde apps komen in een database terecht, volgens Artsennet de grootste in ons land. Artsen kunnen deze database met inmiddels zo’n 300 health apps zowel via mobiele apparaten als via de website van Artsennet per discipline doorzoeken en hun voordeel doen met de opgedane ervaringen.

Dat de interesse onder artsen in medische apps groeit, wordt bevestigd door recent onderzoek van Artsennet. “Artsen zien door het gebruik van apps duidelijk een verbetering in de arts-patiëntrelatie. Van de acht procent artsen die wel eens een app voorschrijft, zegt bijna tweederde een positieve ontwikkeling te bespeuren. Zo constateren ze onder meer dat apps aan de zelfredzaamheid van patiënten bijdragen en de betrokkenheid en de eigen verantwoordelijkheid vergroten. Patiënten worden geprikkeld om hun situatie bij te houden. Hun smartphone hebben ze immers altijd bij de hand.”

De workshops van Artsennet vinden dagelijks plaats van 13.00 tot 13.45 uur in zaal 2 van de Zorgacademie. Bekijk hier het complete programma van de Zorgacademie.

Zorg & ICT 2014
De vakbeurs Zorg & ICT richt zich op ICT toepassingen en diensten in de zorgsector. Op de beurs zijn noviteiten en innovaties op het gebied van advies, detachering, beveiliging, hardware, infrastructuur, webdiensten, opleiding en training, zorg specifieke software, generieke software, outsourcing, telecommunicatie en domotica te vinden.

Enkele onderwerpen die deze editie uitgebreid aan bod komen zijn: health apps, gaming in de zorg, ehealth, domotica, EPD/ECD en big data. Er is een programma voor Young Professionals, een Zorgacademie, Opleidingenplein, e-Health Start-up Plein en e-Health Casestudy Theater. Het inhoudelijk programma wordt mede vormgegeven door Artsennet, de Nederlandse Vereniging voor e-Health (NVEH), Nictiz, de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), Vilans, Stichting Digitalezorg.nl, Games for Health, de Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie (vZVZ) en Stichting Smart Homes.

Openingstijden
Dinsdag en woensdag van 10:00 tot 17:00 uur en donderdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Meer informatie is te vinden via www.zorg-en-ict.nl.

Bron: VNU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen