Nieuw bewijs: malaria zoekt het hogerop

Array
Aan het eind van deze eeuw zal malaria meer voorkomen in noordelijke gebieden als gevolg van de klimaatverandering. Dat blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Aan deze publicatie werkten onderzoekers mee van o.a. de universiteiten van Liverpool en Maastricht. Voor het eerst hebben onderzoekers de meest recente voorspellingen voor globale opwarming vergeleken met statistische modellen die gebruikt worden voor de verspreiding van malaria.

De modellen wijzen uit dat in 2080 het klimaat op hoger gelegen gebieden steeds geschikter wordt voor malaria. Dit heeft gevolgen voor miljoenen mensen, met name in Afrika en in mindere mate ook in Azië en Zuid-Amerika. In Oost-Afrika zou dit kunnen leiden tot blootstelling van 100 miljoen méér mensen.

malariamugEen vergelijking op basis van alle beschikbare modellen is nooit eerder uitgevoerd. Alle modellen wezen unaniem op een verspreiding van malaria naar de tropische hooglanden. De modellen dachten echter verschillend over andere delen van de wereld: twee modellen wezen op een noordwaartse verspreiding tot aan Europa, Rusland en Noord-Amerika. Andere modellen gaven aan dat de noordelijke verschuiving niet verder zou gaan dan Noord-Afrika, waar de ziekte nog niet zo lang geleden uitgeroeid was.

Onderzoeksleider Cyril Caminade (University of Liverpool): “Er is veel onzekerheid over de verspreiding van malaria als gevolg van klimaatverandering, maar met behulp van de modellen konden we een aantal zeer waarschijnlijke scenario’s ontwikkelen, waar overheden veel aan hebben in hun toekomstplanning. De voorspellingen variëren nog sterk, omdat ze afhangen van ontwikkelingen in de komende zeventig jaar. De toenemende urbanisatie in deze gebieden, maar ook veranderingen in landgebruik, populatieverschuivingen en economische groei zijn meegenomen in de modelberekeningen. De modellen maken in ieder geval duidelijk dat ziekten zoals malaria sterk in beweging zijn. Als we ons goed willen voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering, zullen we ons juist op deze cruciale factoren moeten richten.”

Co-auteur van het PNAS-artikel is hoogleraar Duurzame Ontwikkeling Pim Martens, van het UM-instituut ICIS (International Centre for Integrated assessment and Sustainable development).

Klik hier voor het PNAS-artikel:
http://www.pnas.org/content/early/2014/01/30/1302089111.abstrac

Bron: Maastricht University

Recente artikelen